Moda i ljepota
2

Jesenja kolekcija napravljena od ostataka recikliranog prošlosezonskog materijala

Klix.ba
Holandska modna kuća Viktor&Rolf iskoristila je ostatke materijala od prošle sezone da bi napravila odjevne predmete visoke mode za svoju jesen-zima kolekciju 2016.

Kolekcija "Vagabundo" predstavljena je prije dva dana na Pariskom fashion weeku, a dizajneri Viktor Horsting i Rolf Snoeren iskoristili su ostatke materijala za novu odjeću baziranu na starom dizajnu.

Ove prethodne kolekcije uključivale su skulpturisane odjevne predmete napravljene u kubističkom stilu, polomljene ramove za slike ispunjene tkaninom i gigantske 3D cvjetove inspirisane radovima Vincenta van Gogha.

Tkanina je poderana, izmiješana i ručno šivena, zakrpe su pravljene od materijala raznih boja na koje su zašivana šarena dugmad, a na nekim odjevnim predmetima šavovi prolaze cijelom dužinom.

Na crnim cipelama, nakrivljenim šeširima, šalovima i dugim kaputima primjećuju se naznake viktorijanskog utjecaja na izled kolekcije.

Vintage odjeća iz Viktor&Rolf arhive bila je polazna tačka za kreiranje ovogodišnje kolekcije.

"Kolekcija se osvrće na prošlost, a elementi prethodnih kolekcija su pažljivo proučeni i prerađeni s ljubavlju u novu. Bačena je nova svjetlost na staru kolekciju, a ova će biti mnogo izdržljivija i trajnija", kazao je dizajnerski duo.

Dodali su i da se recikliranje koristi kao vid umjetničke ekspresije.