Moda i ljepota
0

James Dean inspiracija indijskom modnom dizajneru

Sarajevo-x.com
Jedan indijski dizajner, crpeći inspiraciju iz života i smrti glumca Jamesa Deana, predstavio se na modnoj reviji u New Delhiju, saopštio je Reuters.

Dizajner Prashant Verma je odao počast holivudskoj zvijezdi iz pedesetih godina, koja je smrtno stradala u automobilskoj nesreći u 24. godini života.

Dizajner je otvorio kolekciju sa crvenom jaknom i jeansom koje je Dean nosio u filmu, koji ga je najviše proslavio, u “Buntovnik bez razloga”. Na modnoj reviji, posjetioci su mogli vidjeti haljine od tafta sa kaleidoskopskim printovima, motociklističke jakne i rukom oslikane radove.

Neke od njegovih kreacija su trebale predstaviti i glumice Elizabeth Taylor, Julie Harris i Natalie Wood, koje su radile sa Deanom prije njegove smrti. Manekenke su na sebi imale haljine sačinjene od zavoja i nosile su razbijena stakla automobilskih svjetala.

Verma je za Reuters rekao da su manekenke bile omotane zavojima sa umetnutim kristalima Swarovski koji su, tako, svjetlucali i proizvodili jasnu asocijaciju na glumčeve “rane”, nastale poslije nesreće. Dizajner je dodao da u tome nema ničeg morbidnog, nego da se radi o romantičnom momentu.

Glumac James Dean je poginuo u septembru 1955. godine u, skoro, direktnom sudaru njegovog Porshea i drugog auta.

Verma je nazvao kolekciju imenom “Giant” (“Div”) po uzoru na posljednji Deanov film, koji je premijerno prikazan posthumno. Prashant Verma je jedan od osamdeset dizajnera koji se predstavio jesenjom i zimskom kolekcijom u okviru petodnevne modne revije Wills Lifestyle India Fashion Week.

Indijski vrhovni sud odbacio je optužbu protiv holivudskog glumca Richard Gerea povodom njegovog obscenog ponašanja, objavio je BBC.