Saudijska Arabija
0

Izbor za miss u kojem nije važna fizička ljepota

Sarajevo-x.com
Khadra al-Mubarak
Khadra al-Mubarak
Sukaina al-Zayer neobična je ljepotica. Njeno tijelo i lice prekriveno je crnom odjećom i velom, tako da javnost ne zna kako ona zaista izgleda. Ipak, na jedinom izboru za miss ljepote Saudijske Arabije to nije važno.

Sudije koje djevojke ne ocjenjuju prema perfektnoj figuri niti licu u potrazi su za "Miss ćudoređa" koja će tu titulu odnijeti zahvaljujući svom lijepom ponašanju, poštovanju i posvećenosti roditeljima.

Osnovna ideja takmičenja je procjena koliko su prijavljene učesnice odane islamskim moralnim načelima, što je potpuno suprotno od zahtjeva izbora za miss u drugim društvima.

"Pobjednica ne mora biti lijepa. Mi više brinemo o ljepoti duše i moralnosti", objašnjava Khadra al-Mubarak, organizator ovog neobičnog nadmetanja.

Takmičenje je otvoreno u prošlu subotu, a oko 200 učesnica provest će narednih 10 sedmica na ispitivanju i savjetovanjima o temama kao što je "Pronađite svoju unutrašnju snagu", "Kako postati vođa" i "Majko, raj je ispod tvojih nogu".

Učesnice će provesti i jedan dan sa svojim majkama u jednoj seoskoj kući, a tu će ih posmatrati ženske sudije i procijeniti kako se ponašaju.

Kako takmičenje neće pratiti televizija i u njemu ni na koji način neće učestvovati muškarci, one će moći skinuti svoje velove i abaje koje uvijek nose u javnosti.

Ovaj izbor posljednji je u nizu primjera kako konzervativni muslimani koriste zapadnjačka natjecanja prilagođena svom načinu života da bi odaslali jasnu poruku o svojoj vjeri, primjećuje novinar Daily Maila.

Konkurs je otvoren za sve zainteresovane žene starosti od 15 do 25 godina, a pobjednica će biti proglašena u julu. Sa sobom će odnijeti 2.600 dolara i druge nagrade.

Prošlogodišnja pobjednica Zahra al-Shurafa, 21-godišnja studentica engleskog jezika, izjavila je kako ovakvo nadmetanje potiče mlade žene i tinejdžerke da poštuju svoje roditelje.

U cijelom arapskom svijetu postoji tek nekoliko takmičenja za miss. Najliberalnije je ono u Libanu gdje se takmičarke pojavljuju na TV-u u jednodjelnim kupaćim kostimima i glamuroznim haljinama i odgovaraju na pitanja kako bi potvrdile da su samouvjerene i pametne.

U Saudijskoj Arabiji, međutim, do pojavljivanja ovog, jedina takmičenja ove vrste bila su za koze, kamile, ovce i druge životinje. Novi konkurs otvoren je u šitskom gradu Safwa.