Savjeti stručnjaka
0

Izaberite pravu boju za svoju kosu

Sarajevo-x.com
Ukoliko nikad niste bojili svoju kosu ili ste imali poteškoća u odabiru prave nijanse, evo nekoliko savjeta stručnjaka koje smo pronašli na internetu za vas.

U slučaju kada kosu bojite prvi put, najsigurnije rješenje je da odaberete farbu koja nije trajna. Polutrajne farbe se nakon nekoliko pranja kose isperu, tako da ne morate brinuti ukoliko vam se krajnji rezultat ne svidi.

Nikad ne vjerujte slici na kutiji. Nijanse koje modeli s kutija postignu mogu lako zavarati. Istina je da većina žena pohrli upravo za bojom koja dobro stoji modelu na kutiji, ali to naravno ne znači da će isto stajati i vama. Slijedite uputstva i oslanjajte se na vlastiti slučaj.

Je li boja vaše kože "topla" ili "hladna"? Većina farbi predviđena je za jednu ili drugu kategoriju. Ako imate "pozlaćenu" ili tamniju put i smeđe ili tamne oči, onda vjerovatno spadate u kategoriju "tople" boje kože.

Ako ste u ovoj drugoj, onda vam je koža blijeda, oči plave ili zelene, te lako "gorite" na suncu.

Za sve dame koje spadaju u prvu kategoriju vrijedi pravilo da im bolje stoje zlatne nijanse - boja karamela ili one tamnije od kože. Za one iz druge kategorije najbolje su pepeljasto plava i hladna smeđa nijansa.

Ako ste kao dijete imali plavkastu kosu, onda imate odgovarajuću boju kože da i kao odrasli budete plavi. Ako imate smeđu kosu i želite biti plavuša, budite oprezni da ne pretjerate sa posvjetljivanjem kose, ali se nemojte čuditi ako neke farbe ne uspiju da je posvijetle onoliko koliko ste planirali.

U slučaju da odaberete crvenu boju kose, zanimljivo je da skoro svaka osoba može postati crvenokosa. Ono što je važno svakako je nijansa crvene koja se treba slagati sa vašom kožom. Stilistica Jennifer J. u magazinu Marie Claire ističe kako je crvena najbolji izbor za osobe sa hladnom ili rozom puti.

Sijede vlasi ponekad je teško prikriti zbog njihove hrapave strukture. Ako vam je više od jedne trećine kose sijedo, odaberite polutrajnu farbu čija je nijansa svjetlija od vaše prirodne ili ista kao prirodna. Tako će se sijeda kosa utopiti, a polutrajna farba manje će je oštetiti nego što bi to učinila trajna.

Kad se želite farbati, najčešće će vam preporučiti odlazak kod profesionalnog frizera. Farbanje preko već postojeće farbe može proizvesti neželjeni efekat, tako da je bojenje kose kod kuće preporučljivo samo kod onih koji ne prave ekstremne promjene ili samo žele prekriti sijede.