Moda i ljepota
0

Italijanska vlada protiv ultra mršavih manekenki

Sarajevo-x.com
Italijanska vlada i modni šefovi su u subotu izdali manifest radi spriječavanja pojavljivanja ultra-mršavih tinejdžerki na modnim pistama.

Manifestom se zahtijeva da modeli dokažu svoje dobro zdravlje ili će im biti zabranjeni nastupi na modnim revijama.

Također se zabranjuje modnim kućama da angažiraju modele mlađe od 16 godina, uz obrazloženje da se na taj način šalje loša poruka mladim djevojkama tih godina koje se nalaze u delikatnoj predpubertetskoj fazi.

Manifest, koji će biti zvanično potpisan naredne sedmice, napravljen je u trenutku kada postoji veliki pritisak na modnu industriju da promovira zdraviji izgled.

U septembru, Španija je zabranila nastupe modela koji ne zadovoljavaju određenu tjelesnu težinu. Ranije ovog mjeseca, Brazil je takođe pokrenuo kampanju za zabranu nastupa modela koje nisu dovoljno stare ili nemaju dovoljnu tjelesnu kilažu, kao odgovor na smrt brazilske manekenke uslijed komplikacija prouzrokovanih anoreksijom.

''Vladine i modne organizacije su zaključile strateško partnerstvo radi pokretanje zajedničke akcije protiv anoreksije'', izjavila je ministrica za mlade i sport Giovanna Melandri.

Snažne milanske modne kuće su ispočetka odbijale da prate španski primjer, pri čemu je Mario Boselli direktor nacionalne italijanske modne komore u septembru izjavio da se samo jedna od stotinu djevojaka može definisati kao previše mršava.

Boselli, čiji lobi predstavljaju velika imena kao što su Armani, Versace i Prada, poslije je pristao da radi zajedno sa Vladom na regulatornoj proceduri modne industrije.

Manifest zahtijeva od modela da obezbijede zdravstveni certifikat. U manifestu se također navodi da će onim manekenkama za koje se pokaže da pate od poremećaja u ishrani biti zabranjeno učešće u modnim događajima.

Kriterij koji će se koristiti za zdravstvenu ocjenu manekenki je indeks tjelesne mase – odnos težine prema kvadratu visine. Svjetska zdravstvena organizacija WHO klasificira žene sa indeksom manjim od 18,5 kao pothranjene.