Moda i ljepota
0

Istraživanje: Isticanje sadržaja trans masnoća dovodi u zabludu

FENA
Isticanje sadržaja zasićenih ili trans masnoća koje se prirodno javljaju u mliječnim proizvodima na etiketama, može dovesti u zabludu potrošače i iznijeti mlijeko i sir na loš glas, izjavili su stručnjaci.

Stručnjaci izučavaju utjecaj masnoća na zdravlje ljudi, upozoravajući da su štetne samo vještačke, a nikako i prirodne masnoće te vrste.

Holandski profesor Ronald Mensink, koji je 1990. zajedno s kolegama dokazao da vještačke trans masnoće povećavaju nivo tkz. lošeg holesterola, prenio je Reuters da javnost nema dovoljno informacija o utjecaju prirodnih trans masnoća na zdravlje. On je ukazao da plan uvođenja oznaka u Evropskoj uniji sa sadržajem trans masnoća u prehrambenim proizvodima, treba napraviti razliku između vještačkih i prirodnih oblika tih masnoća. U suprotnom bi mogla biti stvorena loša slika o proizvodima u kojima se trans masnoće prirodno nalaze.

"Mliječni proizvodi nisu samo masnoća i samo trans masnoća. Oni su bogat izvor proteina i kalcijuma", rekao je Mensink.

Kanada i SAD su uvele obavezno isticanje količine vještačkih trans masnoća u prehrambenim proizvodima s ciljem podsticanja navika zdravije ishrane i navođenja proizvođača da smanje nivoe vještačkih trans masnoća u hrani. Britanski zdravstveni eksperti i britanska Agencija za prehrambene standarde vrše pritisak da se, idući za primjerom SAD-a i Kanade, promijene evropski propisi i uvede obilježavanje.