Moda i ljepota
0

Idealne manekenke vrbuju u klinikama za anoreksičare

Anadolija
Skauti u Švedskoj traže buduće top modele i manekene u klinikama za liječenje osoba oboljelih od anoreksije, prenosi švedski list The Metro.

Ogorčeni ljekari izjavili su da skauti često posjećuju najveću kliniku u Stockholmu u kojoj su smješteni oboljeli od anoreksije, kako bi pronašli “idealne” top modele.

“Mislimo da je ovo strašno. Neke osobe su boravile unutar i u blizini naše klinike pokušavajući da izaberu neke od naših anoreksičnih djevojaka jer znaju da su vrlo mršave. To šalje vrlo lošu poruku o djevojkama koje se liječe od anoreksije”, kazala je doktorica Anna-Maria af Sandeberg za švedski list The Metro.

Tako se dešavalo da skauti prate i djevojke teško oboljele od anoreksije.

“Posljednji takav incident se desio prošle godine kada je klinika bila prisiljena da promjeni procedure za šetnje svojih pacijenata. Jedna od pacijentica koju je pratio skaut je bila tako bolesna i iznemogla da je sjedila u invalidskim kolicima”, navodi švedski list The Metro.

Mnoge djevojke koje su bile na meti skauta prošle godine su bile tinejdžerke. Indeks tjelesne mase kod pojedinih djevojaka je iznosio oko 14, dok taj indeks kod odraslih osoba, u normalnim okolnostima, treba da iznosi između 18.5 i 24.9.

Klinika za liječenje osoba od anoreksije koja se nalazi u u Stockholmu ima kapacitet da primi 1.700 pacijenata.