Moda i ljepota
0

Hranom protiv bora i starenja kože

Klix.ba
Starenje, tamne tačke i bore su posljednja stvar koju svaka osoba želi vidjeti na svojoj koži. Posebno o tome brinu žene, a eksperti tvrde da tajna leži u pravilnoj ishrani. Akcenat je svakako na prirodnoj hrani.

Lisnato povrće poput špinata, kelja, repe i salate je izvor luteina i zeaksantina. Istraživanja su pkazala da konzumiranje namirnica bogatih ovim antioksidansima može smanjiti rizik od senilne makularne degeneracije. Špinat ima visok koeficijent ORAC, što znači da uništava slobodne radikale štetne po tijelo.

Borovnice su veoma korisne u ishrani, bogate su antioksidansima, te pomažu u sprečavanju preranog starenja i prevenciji raka.

Žuto i narandžasto korjenasto povrće bogato je beta-karotenom. Radi se o super-antioksidansima koji su korisni za kožu i oči. Dobar izbor su svakako mrkva, slatki krompir, tikva i tikvice.

Brokule sadrže snažan antioksidans kvercetin, koji je prirodno protivupalno sredstvo, korisno i u borbi protiv starenja.

Sirova, organska jaja su bogata proteinima i vitaminom D. Sirovo jaje je mnogo bolje od pečenog ili kuhanog, jer se procesom obrade gube korisni sastojci.

Aloe vera također doprinosi usporavanju procesa starenja. Naučno je dokazano da pomaže u zacijeljivanju kože i njenom obnavljanju. Koža stari zbog UV zraka i gubitka kolagena. Kolagen održava kožu čvrstom i elastičnom, a starenje razbija njegovu matricu u koži, što rezultira borama. Pijenjem soka od aloe vere se smanjuje dubina bora, a poboljšava se i elastičnost kože zbog povećane proizvodnje kolagena.

Bijeli luk uništava slobodne radikale, koristan je za kožu i imunološki sistem.