Moda i ljepota
0

Herpes može uzrokovati Alzhajmerovu bolest

Sarajevo-x.com
Rezultati novog istraživanja povećavaju zabrinutost naučnika i doktora da herpes ima posebnu ulogu u razvoju Alzhajmerove bolesti.

Posljednji radovi iz ove oblasti pokazuju vezu između gena i herpes simplexa 1, poznatog i kao HSV. Oblik ApoE gena, nazvan ApoE-4 je vodeći rizični faktor za Alzhajmerovu bolest.

HSV je oblik herpesa koji uzrokuje upaljena područja oko usta. Istraživanja pokazuju da je više od 80% Amerikanaca inficirano sa HSV-om.

Istraživači sa Medicinskog centra Univerziteta u Rochesteru otkrili su da ApoE-4 gen omogućava virusu herpesa da bude aktivniji u mozgu.

''Podaci pokazuju da ApoE-4 pomaže mogućnost HSV-a da bude još zarazniji patogen'', izjavio je Howard Federoff, vodeći autor istraživanja koje je objavljeno u online magazinu Neurobiology of Aging.

Istraživanje je uključivalo mjerenje nivoa aktivnosti HSV-a u mozgu miševa sa različitim oblicima ljudskog ApoE gena.

Tim je otkrio da se virus infiltrira u moždane ćelije bez obzira da li miševi imaju ili ne ApoE-4 gen. Ipak, kod miševa sa ApoE-4 genom virus je puno manje latentan i zbog toga se češće množi. Naučnici već nekoliko godina znaju da ApoE-4 gen igra važnu ulogu kod Alzhajmerove bolesti, ali nova je ideja da virus herpesa ima veze s tim

Ruth Itzhaki sa Univerziteta u Manchesteru je poduzela nekoliko istraživanja koja su pokazala korelaciju između herpesa i Alzhajmerove bolesti. Ona je dokazala da su pacijenti koji su patili od Alzhajmerove bolesti, a koji su posjedovali i ApoE-4 gen, imali dosta više DNK virusa herpesa u regijama mozga koje su bili pogođeni Alzhajmerovom bolešću.

HSV je hronična infekcija koja ostaje u osobama tokom cijelog života, periodično ispoljavajući svoje simptome. Virus je obično latentan (skriven), zaključan unutar ćelija, ali povremeno stres, umor, određene vrste hrane, pa čak i sunce mogu izazvati aktivnu reakciju virusa koji, zatim, uništava ćelije i izaziva pojavu upaljenih područja.