Moda koja će se pamtiti
0

Haljine koje su obilježile 2011.

Sarajevo-x.com
Godinu na izmaku obilježilo je mnoštvo događaja na kojima su javne ličnosti imale priliku pokazati svoj glamurozni stil. Modni kritičari Daily Maila izabrali su 10 haljina koje su obilježile 2011. godinu, kako zbog žena koje su ih nosile, tako i zbog slavnih kreatora koji su ih kreirali.
1. Na prvom mjestu liste odjevnih kombinacija koje će se pamtiti u 2011. je crvena haljina od svile koju je Michelle Obama nosila na državničkoj večeri za Kinu u Washingtonu. Prva dama Amerike nosila ju je u januaru, a američki mediji su njen odabir britanske dizajnerice Sarah Burton ocijenili skandaloznim. No, Michelle se nije dala omesti i svoj izbor je opisala riječima: "Žene, nosite ono što volie. To je sve što mogu reći. To je moj moto. Nosim ono što mi se sviđa".

2. Drugoplasirana je Kate Winslet i njena crno-bijela haljina napravljena tako da vizuelno stanji figuru. Kate je haljinu nosila na Venezia Film Festivalu, a dizajnerica Stella McCartney dobila je sve pohvale za ovu kreaciju.

3. Jednostavna ljubičasta haljina modnog brenda Rodarte, koju je Natalie Portman nosila na dodjeli Oskara, lijepoj glumici je donijela sreću s obzirom na to da je kući odnijela prestižni zlatni kipić.

4. Pippa Middleton osvojila je svijet u bijeloj haljini Alexandera McQueena na kraljevskom vjenčanju svoje sestre i nasljednika britanske krune Williama. Od tog trenutka Pippa je postala prava zvijezda, a mnogi će se složiti da je zasjenila i vlastitu sestru.

5. Peta je ekscentrična pjevačica Lady Gaga koja svojim odjevnim kombinacijama ne prestaje šokirati. Nije lako izabrati Gaginu haljinu koja će nositi epitet "najbolja", ipak, kreacija Husseina Chalayana od lateksa, koju je pjevačica nosila na dodjeli Granny nagrada, se izdvojila.

6. i 7. Na šestom i sedmom mjestu liste našla se Kate Middleton. Prva je njena vjenčanica koju potpisuje Sarah Burton u ime kuće preminulog dizajnera Alexandera McQueena. Iako jednostavna, haljina je dobila epitet "savršena". Drugu haljinu koja se našla na listi Kate je nosila na dobrotvornoj večeri u Kensingtonu. Dizajnerica Jenny Peckham izabrala je boju koja savršeno odgovara boji Kateinih obraza.

8. Najplaćenija manekenka na svijetu, brazilska ljepotica Gisele, svaku odjevnu kombinaciju učini posebnom. No, u jarko crvenoj haljini, koju je McQueen dizajnirao još 2005. godine, Gisele nije mogla proći neopaženo na balu u New Yorku.

9. Kada se pojavila na dodjeli Američkih muzičkih nagrada u kombinezonu koji je otkrivao sve njene adute, Jennifer Lopez je pokrenula lavinu govorkanja o tome da li je njena namjera bila da napravi bivšeg supruga Marca Anthonyja ljubomornim. Neki su joj zamjerili govoreći da se ne odijeva u skladu s godinama.

10. Za mladu glumicu Emmu Watson ova je godina označila prekretnicu u životu. Snimila je posljednji dio serijala o Harryju Potteru i krenula u nove poduhvate. Na dodjeli Bafta nagrada išla je na sigurno - Valentinova haljina boje kože odlično joj je pristajala.