Moda i ljepota
31

Haad: Rad je jedini lijek protiv loše situacije u društvu

Klix.ba
Renomirani bh. modni dizajner Adnan Hajrulahović Haad predstavit će svoju novu kolekciju prve večeri 31. Nivea BH Fashion Weeka u Hotelu Holiday Inn u Sarajevu.

Haad kaže da posjetioce očekuje dobra revija unikatne večernje mode, kao i zanimljiv koncept prezentacije same revije.

Dok mnogi modni dizajneri odustaju od mode zbog loše situacije u BiH, brend Haad je sve dostupniji modnim sladokuscima u BiH. Kako se vi nosite sa ne baš sjajnom ekonomskom situacijom u državi?

Rad je jedini lijek protiv loše situacije u društvu. I u momentima kada su svi odustajali ja sam vjerovao u svoju i viziju i energiju. I danas vjerujem. Moj recept je rad i samo rad. Poslove danas ne možemo birati, možemo ih raditi i u tome je ključ sve priče o lošoj situaciji. Moj cilj nikada nije bio na brzinu se obogatiti, nego trajati i puno raditi, a rezultati kad-tad dođu. Prvo moramo mnogo raditi za malo novca, a poslije radimo malo za puno novca. To je tako, samo treba izdržati prvih petnaestak godina. Iskustvo i znanje su veoma bitni, kao i to da je čovjek kompletan. Sve su to preduslovi za ozbiljan rad. Društvo uvijek konzumira odjeću samo se treba znati i moći prilagoditi vremenu u kojem živimo.

Koliko pratite rad kolega, da li se družite s kolegama? Čiji potpis volite imati na odjevnim predmetima, koliko novca i vremena trošite na svoj stajling?

Ne mogu reći da pratim svaki korak svojih kolega, ponešto vidim i čujem, ali sve rjeđe i rjeđe. Ili sam ja sve više okupiran obavezama ili oni sve manje rade i prezentuju svoj rad. Ne mogu reći da se baš družim sa kolegama, ali ima ih sa kojima popijem kafu s vremena na vrijeme. Ima tu i mnogo sujete i taštine. Ipak smo mi balkanska zemlja, a većina mojih kolega su žene pa možda od svojih jačih polovina i ne smiju da se druže sa kolegama, ko zna.

Koje su to poteškoće na koje mlade modne dizajnere možete upozoriti i koji su to problemi sa kojima će se neminovno susresti?

Teško je pričati o problematici mladih u našem društvu u bilo kojem segmentu a pogotovo u modi. Najveći problem mladih dizajnera je to što je teško naći afirmaciju. Nema industrije da iznese nova imena. Nemaju gdje steći iskustvo. Vrlo teško je izgraditi se bez angažmana. A raditi svoj brend možete tek onda kad se dobro umorite od rada u struci na sve strane. Kada radite svoj brend to zahtijeva mnogo ulaganja u svakom smislu razrađen koncept. Godinama nema mladih imena u modi koja se ostvare. Poneka zvijezda padalica i to je to. A to je tužno.

Otkrijte nam planove nakon prezentacije na 31. Nivea BH Fashion Weeku, gdje će kolekcije poslije biti izložene, na koji način klijenti mogu stupiti u kontakt sa vama za rezervaciju modela?

Kolekcija nakon revije ide u moj showroom u BBI Centru. Tamo će biti izložena. Najednostavniji put je da sve zainteresirane dame dođu do showrooma Haad na 5. spratu BBI-a i tamo dobiju sve potrebne informacije. Naravno, tu je i mail [email protected] ili info telefon 033/209-816 putem kojih se mogu raspitati za sve pojedinosti.

Koji su vaši planovi generalno za skorije vrijeme?

A što se tiče planova, mnogo toga je ispred mene. Imam mnogo započetih poslova i projekata. Imam i želja. Vremenom sam se naučio da nije nužno da mediji prate baš sve što radim, jer me onda oni usporavaju i oduzimaju vrijeme koje inače ulažem u stvaranje. Eto, možda najinteresantnije od svega u ovom periodu je to da imam ponudu ozbiljnih poslovnih ljudi da idem živjeti i raditi u Kataru, tačnije Dohi. Raskoš je privlačna, ali sam od starta odlučio da ne želim odseliti iz BH i seliti porodicu. Trenutno smo u traženju opcije kako da sve funkcioniše na dvije strane, a da ja budem kao loptica skočica na dva mjesta u isto vrijeme. Moja odluka od starta je bila živjeti u svojoj domovini, a moja moda može putovati svjetom, to je moja vizija i držim se toga, jer sad u četrdesetim godinama života sam konačno našao svoj komad neba.