Moda i ljepota
0

Gripa za vrijeme trudnoće - uzročnik šizofrenije kod djeteta

NINA
Najnovija istraživanja u SAD-u potvrdila su da djeca majki koje su preležale gripu za vrijeme trudnoće imaju veće izglede da obole od šizofrenije.

Utvrđeno je da žene koje su bolovale od gripe u prvoj polovini trudnoće imaju tri puta više izgleda da rode dijete koje će kasnije razviti simptome šizofrenije, prenijela je agencija Reuters.

Istraživači su istaknuli da je rizik ipak mali, budući da oko 97 posto beba koje se rode od majki koje su preležale gripu za vrijeme trudnoće neće razviti šizofreniju.

Šef istraživačkog tima dr. Alan Brown smatra da do pojave poremećaja dolazi samo kod malog broja genetski osjetljivih fetusa, s obzirom da većina trudnica koje su preležale gripu rodi zdrave bebe. Potrebna su dodatna istraživanja da bi se ova veza sa sigurnošću potvrdila, dodao je on.

Dr. Robert Jolken, znanstvenik iz Univerzitetske bolnice "Johns Hopkins", koji je dugo proučavao utjecaj virusa na mentalna oboljenja, kazao je da najnoviji rezultati "prilično jasno pokazuju da infekcija gripe za vrijeme trudnoće predstavlja faktor rizika, najvjerojatnije jedan od nekoliko faktora rizika za šizofreniju".

Šizofrenija, veoma teško duševno oboljenje, obično se javlja u pubertetu ili u ranim zrelim godinama.