Moda i ljepota
1

Gluhi maneken zaludio svijet: Nyle DiMarco je pobjednik America's Next Top Modela

Klix.ba
Dvadesetšestogodišnji učesnik Kyle DiMarco koji je zaludio svijet svojim izgledom i stavom, prvi je učesnik America's Next Top Model koji je gluh. No, to ga nije spriječilo da u ovom takmičenju koje vodi Tyra Banks pokaže sve što zna i bude najbolji.

"Mislim da nikada neću moći objasniti kako se osjećam zbog toga što sam prvi gluhi takmičar ovog showa ikada, a uspio sam doći do vrha. Posebno je i to što sam možda posljednji pobjednik America's Next Top Model", rekao je DiMarco.

Kada je proglašavala pobjednika Tyra je upravo to i najavila, da će DiMarco biti posljednji pobjednik jer se show više neće održavati.

DiMarco je rođen u New Yorku, a živi u Washingtonu otkako su ga producenti primijetili u sitcomu "Switched at Birth", te su ga kontaktirali putem društvenih medija. Iako je to bio veliki korak naprijed u njegovoj karijeri, Nyle je odlučio da promijeni percepciju o ljudima s nekim poteškoćama.

"Želim, ukazati na to da nije poenta samo rušenje barijera za cijelu zajednicu gluhih na svijetu, već i educiranje svijeta o tome šta je prava priča gluhih, da imamo svoju kulturu i predivan jezik, Američki znakovni jezik", rekao je.

Nyle nije pobijedio jer je gluh. Bio je čak dvije sedmice pred samo ispadanje jer nije shvatio zadatak koji su mu dali. Istakao je da je bilo teških perioda jer nije razumio žiri, no nije htio odustati. Sada predviđa da će u svijetu mode biti veliki broj gluhih osoba.

Sa svojim prijateljima je čak snimio i muzički video čime su htjeli dokazati da i gluhe osobe znaju stvarati muziku.

"Sada se osjećam odlično. Spreman sam da raširim krila i poletim", rekao je DiMarco.