Moda i ljepota
0

Gledanje televizije podstiče apetit i smeta učenju

FENA
Gledanje televizije izaziva uzimanje veće količine hrane nego što je to uobičajeno, sugeriraju rezultati nove studije provedene u Americi, u kojoj se također tvrdi da unos hrane dodatno raste ako gledalac više uživa u programu.

Istraživači vjeruju da koncentriranost na praćenje programa dovodi do toga da gledaocima popusti kontrola nad apetitom, prenijele su agencije.

Prateći navike 45 ispitanika u razdoblju od tri sedmice, naučnici su utvrdili da je prilikom gledanja najpopularnijih emisija uzimanje hrane povećano za prosječno 44 posto.

Prema nihovim riječima, zaokupljenost TV programom dovodi do slabljenja funkcije dijela hipotalamusa koji kontrolira osjećaj sitosti, što za posljedicu ima promjene u navikama uzimanja hrane.

Gledanje televizije također utiče i na sposobnost učenja, tako da djeca koja često gledaju TV prije nego što napune tri godine mogu u šestoj ili sedmoj godini imati manju sposobnost učenja.

U istraživanju američkih naučnika Univerziteta Washington učestvovalo je 1.797 djece kojoj je testirana sposobnost čitanja i rješavanja matematičkih zadataka, pri čemu je utvrđeno je da su djeca koja su često gledala televiziju u uzrastu od 3 do 5 godina imala bolje rezultate na testiranjima.

Istraživanje novozelandskih naučnika s Univerziteta Otago u Dunedinu je pokazalo da djeca koja u uzrastu od 5 do 11 godina gledaju televiziju više od svojih vršnjaka imaju smanjenje šanse za uspješno školovanje.

U Kaliforniji je provedeno istraživanje koje je pokazalo da osmogodišnjaci koji u svojoj sobi imaju televizor imaju najlošije rezultate u školi, dok najbolje rezultate imaju djeca koja u sobi nemaju televizor, ali imaju pristup kompjuteru.