Moda i ljepota
0

Gledanje televizije opasnije nego što mislimo

Sarajevo-x.com
Gledanje televizije može štetiti djeci više nego smo mislili. Studija je pokazala kako gledanje TV-a povećava rizik kada je riječ o kvarenju vida, gojaznosti, preranom pubertetu i autizmu.

Studija je objavljena u stručnom magazinu "Biologist, a zaključuje kako ograničavanje gledanja televizije mora postati prioritet u svim domovima.

Prema rezultatima istraživanja, gledanje TV-a smanjuje proizvodnju hormona melatonina koji utječe na imunološki sistem, san i pokreće pubertet.

Snižen nivo melatonina može biti razlog zašto djevojčice ranije ulaze u pubertet nego što su to činile 50-ih godina prošlog stoljeća. Također se i prosječna tjelesna težina djevojčica povećala. Nizak nivo melatonina može loše utjecati na DNK, tako da ćelije počnu, umjesto zdravih ćelija, proizvoditi ćelije raka.

Gledanje televizije povezuju i sa neregularnim ciklusima sna kod novorođenčadi i male djece, što može dovesti do stvaranje dijabetesa tip 2.

Sigman, autor knjige "Remotely Controlled: How Television Is Damaging Our Lives", apelovao je na britansku vladu da hitno razmotri ovaj problem. Predlaže da se mlađoj djeci zabrani gledanje televizije i da se tek kasnije polako uvode u taj svijet.

Prosječan šestogodišnjak u Velikoj Britaniji je već proveo punu godinu svog života gledajući televiziju, a polovina trogodišnjaka već imaju vlastiti TV prijemnik u svojoj sobi.