Anketa provedena na 3.000 žena
0

Dvije trećine žena ne odlaze na posao bez šminke

Sarajevo-x.com
Istraživanje je otkrilo da dvije trećine žena ne mogu ni zamisliti da odu na posao bez šminke. Izlazak iz kuće bez potpunog make-upa je za njih, kažu istraživači, stresniji od javnog nastupa, razgovora za posao ili prvog sastanka s novim momkom.

Anketa provedena na 3.000 žena je pokazala da više od pola njih nerado odlaze da se vide sa svojim prijateljima, porodicom ili partnerom bez šminke, dok je čak 70 posto njih reklo da ne žele da ih radne kolege i šefovi vide s neurednom frizurom i bez make-upa.

Žene ustaju u prosjeku pola sata prije svojih muških kolega kako bi se pripremile za posao, a provode oko 20 minuta svakog jutra ispred ogledala da bi bile spremne za novi radni dan.

Oko 91 posto njih je odgovorilo da bi radije otkazale prvi sastanak s novim momkom, nego se vidjele s njim kada nisu našminkane, piše Daily Mail.

Sarah-Jane Froom, make-up artistica, kaže da je prošle godine jedno istraživanje pokazalo da jedan od tri šefa misli kako njihove uposlenice na posao dolaze sa previše šminke na licu.

S druge strane, psihologinja Celia Bibby kaže da žene koje su našminkane na poslu u očima poslovnih saradnika izgledaju kompetentnije, pouzdanije i ljubaznije.

"Ipak, presudna je količina šminke, ukoliko nose 'tešku' šminku bit će ocijenjene kao nepouzdane", kaže Bibby.