Moda i ljepota
208

Dubrovačka dizajnerica Sita Ahmić preselila u Sarajevo

Piše: E. A.
Dubrovčanka Sita Ahmić mlada je dizajnerica koja je za relativno kratko vrijeme postala prepoznatljiva na modnoj sceni u regionu, ima vlastiti brend "Design Sita.A.", čiji su modeli veoma traženi, a odnedavno je preselila u Sarajevo gdje je također otvorila vlastiti salon ljepote.

"Dogodilo se spontano jer sam u Sarajevu često boravila i onda odlučila da ovdje otvorim jedan Salon ljepote kao što sam uradila u Dubrovniku, samo sa većim kapacitetom. Pokušala sam da živim na relaciji Dubrovnik - Sarajevo, ali sam ubrzo shvatila da je to teško pošto sam ovdje uzela još jedan dodatni posao. U Sarajevu se odlično snalazim, moj salon ljepote radi dobro, ali sam mu potrebna ovdje. Trenutno su u izradi patike koje su pod mojim brendom, osmišljam proljetno-ljetnu kolekciju i veoma mirno živim u Sarajevu", kaže za Klix.ba Ahmić.

Njene kreacije su veoma tražene i omiljena su odjevna kombinacija različitim generacijama žena.

"Dizajniranje garderobe je moj primarni posao, a sve je počelo prije pet godina i brzo su moje ime i moj brend prepoznati u regiji, uz to otvorila sam salon ljepote, jer sve što se tiče žene i ljepote ima veze sa mnom. Volim to i tu se pronalazim, jednostavno, imam oko da procijenim koji je stajling dobar za koju djevojku ili ženu, tako isto znam posavjetovati ženu koja frizura i koja boja kose bi joj odgovarale. Žene redovno dolaze na konsultacije i prepuštaju mi se i to me čini sretnom jer poslje toga one se zahvaljuju, izlaze presretne, a ja još sretnija uz te poslove. Uzela sam i jedan mali hotel, to je još jedna stvar koja me je vezala za Sarajevo", pojašnjava Sita.

Sitine haljine nose mnoge djevojke, ali i poznate osobe, misice, manekenke, pjevačice, voditeljice... S modom kao da je rođena, jer je kao djevojčica zavoljela to. Prvu haljinu je kreirala za otvaranje Dubrovačkih ljetnih igara, crpila je inspiraciju od najboljih, a kreativne energije joj nikad ne nedostaje.

"Dosta poznatih pjevačica i voditeljica je nosilo i nosi moje kreacije, ali ne izdvajam nikoga, meni su jednako bitne i javne ličnosti, kao i obične djevojke ili domaćice“, kaže Sita.

Trenutno najviše energije troši u svom centru ljepote jer nastoji dostići onaj kvalitet kakav je imala u Dubrovniku.

"Veoma bitno je pokazati kvalitet i mogućnosti, od luksuzno uređenog ambijenta do kvalitetnih proizvoda i kvalitetnog osoblja. Nedostaje mi Dubrovnik i morski zrak, malo se teže naviknuti na sarajevski zrak. Poprilično sam izolirana, imam mali krug ljudi s kojima se družim i to mi odgovara“, objašnjava dizajnerica.

Kaže da joj je važno sve što je do sada uradila jer ima velike planove.

"Uskoro idem u inozemstvo da ispitam tržište i da vidim kakve su mi šanse. Imala sam priliku da idem u New York na konkurs dizajnera iz cijelog svijeta, čak i da dobijem posao, ali nisam mogla otići iz porodičnih razloga. Ipak sam ponosna na svoj brend iako sam malo 'zakočila' jer imam puno i drugih obaveza, ali na proljeće pripremam novu kolekciju“, kazala nam je Sita.

Iako je rođena Dubrovčanka njeni korijeni su iz BIH.

"BiH je moja druga država, Dubrovnik je moj dom, ali jednostavno ne možemo nekada sami da odlučujemo, nego idemo kako nas put nosi. Posjećujem Dubrovnik jer su mi djeca za sada tamo, sin ide u školu, ali ja idem tamo ili oni dolaze meni. To je jedino što mi teže pada, ta razdvojenost, ali nadam se da će se sve to posložiti i da ćemo biti skupa. Ovdje u Sarajevu sam opuštena, jedino mi nedostaju djeca. Moja djeca su cijeli moj svijet, za njih sve i radim, a imam izuzetnu podršku porodice i to mi je veoma bitno", kaže Sita.

Njena ambicija je da se kao dizajner nametne van prostora Balkana i to namjerava ispuniti. Sita je svojevremeno bila glavna dizajnerica na izboru Miss BiH. Njen brend "Design Sita.A." pored haljina ima i majice, a kaže kako je njen motiv da žensko tijelo u toj garderobi pokaže na kulturno-provokativan način.

Vezani članci