Odijevanje odaje ženin karakter
23

Duboki dekolte ukazuje na želju za moći i sklonost kontroliranju

Sarajevo-x.com
Poznata je izreka da odjeća ne čini čovjeka. Ipak, najnovija istraživanja pokazuju da način i stil odijevanja mogu odražavati ženin karakter.

Klinička psihologinja Jennifer Baumgartner tvrdi da odabirom garderobe drugima šaljemo poruku o našim skrivenim željama.

Suviše dubok dekolte ukazuje na želju za moći i sklonost ka kontroli, dok upadljivi nakit pokazuje nesigurnost i eventualne finansijske poteškoće.

"Vaša odjeća otkriva šta se ustvari događa u vama samima. Vaše misli i osjećanja leže u vašem ormaru, samo ih morate potražiti", kaže Baumgartner, koja je i savjetnica za oblačenje.

U svojoj knjizi ona opisuje najčešće greške koje žene prave prilikom kupovine odjeće. Većina upadne u zamku kupovanja brendirane odjeće ili jednostavno kupovanja bespotrebnih stvari. Još jedna greška je zapadanje u stilsku rutinu, što znači da godinama ne mijenjate svoj izgled.

Žene koje su zakopčane do grla poručuju da je ženstvenost slabost, dok visoke potpetice odaju manjak inteligencije, ali i samopouzdanje.

Žena u farmerkama ili trenerci, sa neurednom kosom, se identificira sa majčinstvom i iscrpljenošću. Kratka suknja ukazuje na želju za pažnjom kod mlađih djevojaka, dok žene u poznijim godinama ovim odijevnim predmetom pokazuju nemogućnost da prihvate svoje godine.

"Sve što radimo, od hrane koju jedemo, do muškaraca sa kojima izlazimo, motivirano je unutrašnjim faktorima. Zašto bi bilo drugačije sa odjećom koju kupujemo? Sve što trebate uraditi je spoznati vaše kupovne navike, ili stil koji dominira u vašem ormaru, i na pravom ste putu da spoznate sebe", kaže Baumgartner, a prenosi Daily Mail.