New York Fashion Week
0

Dramatične večernje haljine C. Siriana obilježile prvi dan

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Jedan od četiri najveće svjetske sedmice mode, New York Fashion Week, otvoren je u četvrtak na novoj lokaciji u Lincoln Centru u Damrosch Parku, nakon brojnih pritužbi menadžmenta Bryant Parka, u kojem je ranije održavan.

"Želim vidjeti modu uparenu sa drugim spektakularnim aktivnostima koje se ovdje priređuju, kao što su balet i opera", kazala je direktorica Lincoln Centra Stephanie Winston Wolkoff.

Predstavljanjem proljetnih kolekcija ispod šatora počeo je praznik mode. Prvog dana New York Fashion Weeka zasijao je 24-godišnji Christian Siriano, poznat kao najmlađi pobjednik američkog reality showa "Project Runway".

"Modni dizajneri su izuzetno kreativni ljudi. Nije tu u pitanju samo biznis", rekla je za AP Winston Wolkoff, bivša uposlenica magazina "Vogue".

Siriano je kreirao kolekciju s daškom drame za dame svih godišta. Sve je počelo sa safari jaknama u boji karamela i uskim bijelim hlačama, a finale je bilo predstavljanje svijetlo crvene haljine sa jednom naramenicom, koja je izgledala kao hodajući krevet od ruža.

Svaka od manekenki nosila je obuću sa luckastom platformom i kupastim štiklama. Inspiraciju je, kako kaže Siriano, našao u Africi, Indiji i Kini.

Pjevačica Jessica Simpson zauzela je mjesto sutkinje showa "Project Runway", a deset dizajnera čije vrijeme tek dolazi pokazali su svoje kolekcije njoj, Heidi Klum, Michaelu Korsu i Nini Garcia.

U publici su se, između ostalih, nalazili i Jordin Sparks, Betsey Johnson, Bar Rafaeli, Victoria Beckham, Roger Federer, Serena Williams, Laura Linney, Oliver Platt i Amar'e Stoudemire.

Njujorška modna industrija zapošljava skoro 200.000 ljudi u 800 kompanija. Ovog septembra na sedmici mode u New Yorku očekuje se predstavljanje oko 100 dizajnera. Prezentacije se organizuju od devet do 21 sat.

Dizajneri koji više vole intimnije prostore svoje kreacije predstavit će u Umjetničkom muzeju Chelsea, studiju Milk i Armoryju. Norveška dizajnerica Elise Overland, koja je još kao studentica kreirala kostime za bend "Aerosmith", odlučila je predstaviti svoj rad u Exit Artu, neprofitnom kulturnom centru na Manhattanu.