Moda i ljepota
0

Dobar odziv žena iz BiH na SOS telefon za pomoć oboljelima od karcinoma dojke

FENA
Na besplatnoj SOS telefonskoj liniji broja 080-02-02-10, koja je u cilju pomoći i pružanja informacija oboljelima od karcinoma dojke upostavljena 1. novembra, već prvih dana zabilježeni su pozivi žena iz cijele BiH što govori o njihovoj svjesnosti u vezi s tom bolešću.

Ta SOS telefonska linija upostavljena je u okviru projekta osnaživanja zdravlja žena nazvanog "Pružimo ruke ka boljem životu" partnerskih organizacija "Novi pogled" iz Mostara, "Renesansa" iz Sarajeva, Udruženja žena Tuzla iz Tuzle i "Iskra" iz Banje Luke, a cilj je prevencija karcinoma dojke i pružanja savjeta ženama koje su oboljele od te bolesti ili imaju sumnju s tim u vezi.

Direktorica Projekta Nela Hasić za FENU je izrazila zadovoljstvo odzivom žena i njihovom svjesnošću da se informiraju o detaljima vezanim za karcinom dojke.

Žene se uglavnom informiraju o tehničkim podacima gdje se može izvršiti pregled, kakva su njihova prava na zdravstvenu zaštitu, a javile su se i neke žena kod kojih nije dijagnosticiran karcinom, ali imaju određenih sumnji u vezi s tim.

Broj telefona 080-02-02-10 dostupan je ponedjeljkom, srijedom i petkom od 10 do 14 sati i utorkom i četvrtkom od 16 do 20 sati, a pozivom na taj broj moguće je razgovarati i dobiti savjet od volonterki koje su se i same suočile s tom bolešću. Putem spomenute telefonske linije neće biti pružani medicinski savjeti niti će se preporučivati institucije ili ljekari.

Broj SOS linije istaknut je na informativnom vodiču koji je izrađen u okviru projekta osnaživanja zdravlja žena "Pružimo ruke ka boljem životu", a implementiran pod pokroviteljstvom American Jewish Joint Distribution Committe (JDC) i američke Fondacije Susan Komen. Informativni vodič sadrži korisne informacije potrebne ženi oboljeloj od karcinoma dojke, ali i ostalima, kao što su osnovni pojmovi vezani za karcinom, samopregled, pravo na zdravstvenu zaštitu, kao i adrese institucija u kojima se tim ženama pruža zdravstvena zaštita.

Karcinom je izlječiv ukoliko se otkrije na vrijeme. Zbog toga je posebno važno omogućiti da se sve žene u BiH, koje se suočavaju s tom bolešću, liječe pod istim uvjetima. Trenutno je pitanje liječenja i zdravstveno osiguranje žena oboljelih od karcinoma dojke regulirano na različite načine u raznim dijelovima BiH