Moda i ljepota
0

Do 2030. godine veliko povećanje smrtnosti u svijetu zbog pušenja

FENA
Smrtnost kao posljedica bolesti vezanih za pušenje u svijetu će do 2030. godine porasti za 53 posto i dostići 8,3 miliona slučajeva za razliku od 5,4 miliona 2005. godine, navodi se u najnovijoj studiji Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) objavljene u SAD-u.

Broj ljudi koji će preživjeti dječije bolesti i duže živjeti također će se povećati do 2030. Međutim postotak onih koji će umrijeti od raka, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i drugih hroničnih upala povećat će se za 70 posto, upozorili su istraživači WHO-a.

Do 2015. godine pušenje bi moglo odnijeti 50 posto više ljudskih života od side i postati uzrok 10 posto ukupnog broja godišnjih smrtnih slučajeva na planeti, navodi se u studiji objavljenoj u američkom časopisu "Public Library of Science Medicine", koji objavljuje predviđanja u vezi s deset glavnih uzročnika smrtnosti i onesposobljenosti za rad do 2015. i 2030. godine.

Do 2030. godine u zemljama s niskim i srednjim primanjima broj smrtnih slučajeva zbog pušenja će se udvostručiti i dostići 6,8 miliona, dok će se u bogatim zemljama smanjiti za 9 posto (1,5 miliona).

WHO optužuje proizvođače duhana da za svoju ciljnu grupu biraju mlade u siromašnim zemljama kako bi nadoknadili gubitke zbog pada prodaje u industrijaliziranim zemljama.

Do 2015. godine epidemija side bit će glavni uzročnik onesposobljenosti za rad i prvi uzročnik smrtnosti u zemljama s niskim i srednjim primanjima.

S 2,8 miliona smrtnih slučajeva zbog side 2002. godine, njihov broj će se popeti na 4,3 miliona 2015. i 6,5 miliona 2030. godine.

Prema tvrdnjama istraživača WHO-a u deset narednih godina, pored side, depresija i kardiovaskularne bolesti činit će druga dva glavna uzroka onesposobljenosti kod ljudi.