Moda i ljepota
0

Djeca provode previše vremena ispred TV-a

Sarajevo-x.com
Oko 90 posto američke djece mlađe od dvije godine i oko 40 posto djece mlađe od tri mjeseca redovno gledaju televiziju, DVD-e i video. Ove rezultate dala su istraživanja sprovedena na Univerzitetu Washington.

Istraživači su bili iznenađeni povećanjem broja djece koja redovno gledaju televiziju. "Zastrašujuće veliki broj djece gleda TV", rekao je Frederick Zimmerman sa Univerziteta Washington.

Ova studija je također potvrdila da pretjerano gledanje televezije može uzrokovati probleme prilikom učenja i koncentracije kod djece.

Američka Akademija pedijatara utvrdila je da djeca u SAD-u ispred TV-a provode i do četiri sata dnevno. Preporuka pedijatara je da djeca mlađa od dvije godine nikako ne bi trebala gledati TV, a starija djeca smiju provesti dva sata dnevno ispred TV-a, ali gledajući kvalitetan program.

Prema Zimmermanovim navodima osnovni problem jeste stav roditelja. Naime, 29 posto ispitanih majki i očeva smatra da je gledanje TV-a edukativno za njihovu djecu.

"Roditelji misle da će televizija pomoći prilikom razvoja mozga njihove djece. To su marketinške parole raznih TV-stanica, ništa od toga nikada nije dokazano", dodao je Zimmerman.

Za potrebe istraživanja Zimmerman i njegov tim razgovarali su sa 1.000 porodica. Čak 75 posto ispitanih porodica u dječijim sobama ima TV-prijemnik, a to predstavlja dodatni problem.