Moda i ljepota
0

Deset stvari koje Vi možete uraditi kako biste spasili Zemlju

Sarajevo-x.com
Postati prijatelj okoliša je lakše nego što mislite. Postoje male stvari koje možete uraditi kako biste smanjili emisiju stakleničkih gasova. Brinuti se o planeti Zemlji nije samo odgovornost već i privilegija. Nudimo vam 10 savjeta koje možete primjenjivati od danas kako biste pomogli u spašavanju Zemlje.
  1. Vodite računa o tome kako koristite vodu. Male stvari mogu biti od velikog značaja. Svaki put kada zavrnete slavinu tokom pranja zubi, činite nešto dobro. Curi vam vodokotlić?! Postoji mogućnost da "bacate" oko 700 litara vode dnevno. Pijte vodu iz slavine više nego flaširanu kako bi smanjili potrošnju plastične ambalaže. Perite veš u hladnoj vodi kad god to možete.

  2. Ostavite automobil kod kuće. Ako možete da ne vozite auto dva dana u sedmici, smanjit ćete emisiju stakleničkih gasova za oko 721 kg godišnje. Isplanirajte obaveze i odradite ih sve usput. Tako ćete uštedjeti gorivo i vrijeme.

  3. Hodajte ili vozite bicikl do posla, odnosno kad god i gdje god to možete. Smanjit ćete emisiju stakleničkih gasova, a u isto vrijeme ćete sagorijevati kalorije i poboljšati cjelokupno zdravstveno stanje. Ako ne možete hodati ili voziti bicikl do posla, idite gradskim prijevozom ili se organizujte sa kolegama sa posla da dijelite automobil. Svaki automobil koji ostane u garaži dobro utječe na prirodu.

  4. Reciklaža. Možete smanjiti zagađenje ako konzerve od napitaka bacate u odgovarajući kontejner. Ako se dvoumite između dva proizvoda, izaberite onaj čije je pakovanje manje. Ako bi u poslovnoj zgradi sa 7000 radnika, svi reciklirali papirni otpad tokom godine, to bi na prirodu utjecalo kao da je 400 automobila nestalo sa ceste.

  5. Razmislite malo o tome koliko čvrstog otpada bacite godišnje. Smanjivanjem čvrstog otpada znači da se smanjuje i prostor koji taj otpad zauzima na deponiji.

  6. Promijenite sijalice. Kompaktne flouroscentne sijalice (CFL) traju deset puta duže od standardnih i koriste dvije trećine energije manje. Ako kupujete nove kućanske uređaje, potražite one sa "Energy star" znakom, jer štede energiju. U 2006. godini program "Energy star" je uštedio energiju ekvivalentnu uklanjanju 25 miliona automobila sa ceste.

  1. Učinite dom efikasnijim i uštedite novac. Ugradite termostate, kako ne bi koristili energiju kada vam ne treba. Isključujte grijanje ili klimatizaciju kad krenete spavati.

  2. Održavajte automobil. Slabo napuhane gume umanjuju kvalitetno iskorištavanje goriva za 3 posto. Povećava se zagađenje i emisija stakleničkih gasova u atmosferu. Nenapuhane gume se brže troše. Redovno provjeravajte pritisak u gumama i tako uštedite novac.

9.Vozite pametnije, usporite malo. Vožnja 95 km/h umjesto 110 km/h uštedjet će vam litru goriva na 100 kilometara. Ubrzavanje i naglo kočenje također povećava potrošnju goriva, zato laganije na pedalama za gas i kočnicu.

  1. Ugasite svjetlo kada niste u prostoriji. Isključite električne uređaje iz utičnica kada ih ne koristite, kao recimo punjače za mobitele, kablove od laptopa i sl.

Nije potrebno mnogo da budete ekološki osviješteni. Pokušajte.