Moda i ljepota
0

Deset naučnih razloga zbog kojih je čokolada savršena hrana

Sarajevo-x.com
Čokolada ima svoje poklonike širom svijeta. Počeci su vezani uz riječ xocoatl što bi u slobodnom prijevodu značilo gorka voda, a još ni sami lingvisti nisu sigurni kojeg je porijekla riječ. Nudimo vam deset naučnih razloga zašto je čokolada savršena.
  1. Čokolada sadrži triptofan, hemijsku supstancu koja postoji u mozgu i koja se koristi za produkciju neuro-predajnika – serotonina. Visoki nivoi serotonina stimuliraju lučenje endorfina, i proizvode osjećaj ushićenja. Serotonin se nalazi i u antidepresivu Prozacu, a umjetna droga "ekstazi" proizvodi svoj efekat povećavanjem nivoa serotonina u mozgu. Tako da možete izabrati: antidepresivi, ilegalne droge ili čokolada.

  2. Čokolada također sadrži i hemikaliju pod nazivom feniletilamin. Visoki nivoi ovog neuro-predajnika pomažu u stvaranju osjećaja privlačnosti, uzbuđenja i vrtoglavice. Feniletilamin funkcionira tako što stimulira centre za uživanje u mozgu i dostiže vršnu vrijednost tokom orgazma. Momci, ovo je razlog zbog čega bi trebali djevojci pokloniti čokoladu na prvom sastanku. Ne može škoditi, zar ne?

  3. Čokolada može pomoći u borbi protiv srčanih bolesti. Čokolada sadrži hemikalije koja se zovu flavinoidi, koji prorjeđuju krv, te na taj način sprječavaju pojavu začepljivanja krvnih sudova. Svi ovi predivni osjećaji zadovoljstva koje nam čokolada daje, a uz to je i zdrava za srce. Ovo postaje sve bolje i bolje, zar ne?

  4. Čokolada je strukturalno čvrsta materija. U oktobru 2006. godine je otkrivena najveća svjetska čokoladna struktura, koja je bila visoka šest metara, a načinjena je od 1.035 kilograma čokolade. Pokušajte napraviti takvo nešto od čipsa?

  5. Žudnja za čokoladom tokom trudnoće može da indicira moguću blagu anemiju. Možete to nazvati i ranim upozorenjem sistema. Čokolada sadrži željezo, a ovo može biti način na koji organizam koji je trudan signalizira niske nivoe željeza. Zbog toga jedite čokoladu! Ona je dobra za vaše dijete.

  6. Čokolada sadrži magnezijum, koji je poznat po osobini da ublažava simptome PMS-a. Kalcijum to radi također, a on se može naći u mlijeku. To znači, ako vaša žena ili djevojka "šizi" zbog PMS-a, donesite joj komad čokoladnog kolača i čašu mlijeka. Ne samo da će pomisliti kako ste pažljivi, već će se možda i toliko oraspoložiti da će vam prepustiti daljinski upravljač TV-a i pustiti vas da gledate svoju utakmicu.

  1. Čokolada sadržava šećer i kofein. Šta još dodati, osim reći još jednom "savršena hrana"!

  2. Čokolada može pomoći ljudima da žive duže. U istraživanju Univerziteta Harvard, koje je sprovedeno 1999. godine, istraživači su pratili 8.000 muškaraca i otkrili da su oni koji su jeli čokoladu živjeli u prosjeku godinu dana duže od onih koji nisu. Iako naučnici nisu dali razlog zbog koji su muškarci živjeli duže, špekulira se da to ima veze sa antioksidantima koji su pronađeni u čokoladi. Možemo se sada našaliti pa reći da je možda razlog u tome što su ti isti muškarci imali žene koje su im kuhale zdrave obroke i čistile toalete, tako da su se oni mogli posvetiti jedenju čokolade. Ipak, to je samo teorija.

  3. Čokolada je održiv alternativni izvor energije. Istraživači sa britanskog univerziteta u Birminghamu su bakteriju Escherichia coli hranili karamelom i nugatom iz popularnih čokoladica. Bakterija je neprestano izbacivala iz sebe hidrogen u gasovitom stanju, koji je preko energetskih ćelija napajao električni ventilator. Nevjerovatno! Svjetske energetske potrebe mogu biti podmirene ustajalim Snickersima! Neka neko zove Al Gorea.

Na kraju, najvažniji naučni razlog zbog kojeg je čokolada najsavršenija hrana na svijetu...

  1. Kakao puter se topi na 36°C što je malo ispod tjelesne temperature. To u stvari znači da se čokolada zaista topi u vašim ustima. Iz toga slijedi, da ako na svoj stomak stavite komad prelijepe i super-ukusne čokolade, ona će se polako istopiti u mali "bazenčić" tečne i ukusne čokolade. A onda... Ko zna gdje će ovo završiti, zar ne?