Mister sa najdužim stažom
0

INTERVJU / Dejan Radović: Mišići nisu presudni na izborima ljepote

Razgovarala: Aida Džaferović
(Dejan Radović (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com))
Dejan Radović, mister sa najdužim stažom na svijetu, predat će u nedjelju na izboru za Mistera BiH u Domu mladih, svoju titulu koju čuva punih osam godina.

"Kad držiš kod sebe nešto osam godina, tretiraš to kao dijete koje je odrastalo s tobom. S druge strane, ta titula mi je pomogla da se afirmišem u društvu i izgradim imidž kao pozitivna ličnost. Osam godina mi je brzo prošlo i donijelo mi puno lijepih stvari, putovanja i poznanstava i nadam se da će i naredni mister tu titulu iskoristiti na najbolji mogući način", kaže Dejan u razgovoru za Sarajevo-x.com.

Kako se, uopće, desilo da titula u tvojim rukama ostane punih osam godina?

Te 2003. godine kada sam pobijedio na izboru Mistera BiH za Mistera svijeta, bila su dva naša mistera koja su čekala na svjetski izbor. U svijetu se izbor mistera održava svake godine druge do treće godine. Tako da je moj prethodnik Nebojša Malešević koji je pobijedio 2002. godine otišao prije mene, tačnije 2007. godine, a ja sam kao bh. predstavnik na svjetskom izboru učestvovao tek 2010. godine. To je jedini razlog zbog čega sam ja mister sa najdužim stažom na svijetu.

Kakav odnos imaš prema tituli nakon osam godina?

Možda ću, kad je predam, osjetiti jedan nedostatak. Sve ima svoj vijek trajanja i drago mi je da sam to doživio. Želim i narednom misteru da iskoristi sve prednosti te titule.

Sada si ti vlasnik licence za izbor Mistera BiH. Kako si se odlučio na organizaciju ovakvog takmičenja?

To je jedan dosta zahtjevan projekat, posebno u vremenu finansijske krize jer veliki broj kompanija nisu željele da podrže ovaj projekat ni sa minimalnim iznosom. Žao mi je zbog toga jer su imali priliku za izvrsnu promociju. Želja mi je kroz ovo takmičenje podići mušku modnu scenu na veći nivo i muškim modelima otvoriti vrata za nove angažmane.

Stalno si zaposlen u kompaniji m:tel, baviš se manekenstvom, organiziraš izbor za mistera. Kako uspijevaš uskladiti sve obaveze?

Imao sam dosta dana godišnjeg odmora koje koristim za organizaciju. M:tel je odlična kompanija za jednu mladu osobu i odlična prilika da se "ispeče zanat". Drago mi je da sam dio tog tima. Manekenstvom se ne bavim kao prije. Muška modna scena u našoj zemlji je zapostavljena jer kompanije koje se bave oglašavanjem, uglavnom, uzimaju gotov proizvod sa interneta.

Može li se kod nas živjeti od manekenstva?

Ne može! Ja sam mister postao u zlatno doba i uspio sam da iskoristim taj period na najbolji mogući način. Međutim, od 2006. godine je teška situacija, ali moda i manekenstvo vam otvaraju vrata na drugim mjestima. Ko to ko zna iskoristiti, može dobro proći u životu.

Ko su kandidati za mistera BiH? Šta, osim dobrog izgleda, treba da ima tvoj nasljednik kojeg ćemo upoznati za nekoliko dana?

Na takmičenju učestvuje 20 momaka iz cijele BiH. To su momci od 18 do 26 godina, koji su se odlično uklopili u propozicije takmičenja, izgledaju lijepo, kulturni su. To nije izbor mišića kako mnogi pogrešno misle. Mišići na izboru mistera nisu potrebni niti su presudni. Presudna je kompletna ličnost i karakter te osobe. Zato sam i organizovao sedam dana intenzivnih priprema kako bi se kroz različite sportske discipline vidjela njihova snalažljivost. Na samom takmičenju će imati i talent-show na kojem će nam pokazati svoje talente, te jezičku spsobnost.

Pratiš li modna dešavanja u regionu? Gdje smo mi u svemu tome?

Što se tiče modnih dešavanja na zadnjem smo mjestu i u regiji i u Evropi. Kada govorimo o izborima ljepote, tu smo na prvom mjestu. U odnosu na zemlje u regionu, kod nas je organizacija puno bolja i glamuroznija. Srbija i Slovenija , naprimjer, uopće nemaju izbor za mistera. Ako uzmemo u obzir Sedmice mode i modna dešavanja, tu stojimo veoma loše. Ima jako puno mladih kreatora koji ne odbijaju potreban prostor, reklamu i finansijsku podršku.

Za izbore ljepote vežu se brojne kontroverze. Najčešća je ona da je nacionalni ključ presudan u odabiru?

Kada je u pitanju izbor za Mistera BiH, tvrdim da nacionalni ključ ne igra nikakvu ulogu. Prije mene je bio Nebojša Malešević pa je došao Dejan Radović. Na ovogodišnjem izboru, dovoljno je vidjeti sastav žirija. U žiriju su vozač autobusa, fotograf, recepcioner u hotelu, ali i sami takmičari. Svi će dobiti ceduljice na kojima će moći glasati za najboljeg među sobom ili sami za sebe.