Moda i ljepota
0

Danas se obilježava Majčin dan

FENA
U Sjedinjenim Državama i mnogim drugim zemljama svijeta u nedjelju se obilježava Majčin dan. U Americi je to dan odlaska u restoran, na ručak ili večeru. Omiljeni dan cvjećara, proizvođača čokolade i čestitki…

No, ovaj blagdan nije tako i počeo. Korijeni mu leže u krvoproliću američkog građanskog rata, te u naporu jedne žene da ujedini majke svijeta u svrhu sprečavanja novih ratova i postizanja globalnog mira, piše Brattleboro Reformer, prenosi Glas Amerike.

Američka pjesnikinja Julia Ward Howe, jedna od najpoznatijih aktivistica za ukidanje ropstva, bila je toliko užasnuta stradanjima za vrijeme rata između Sjevera i Juga da je ostatak života posvetila promoviranju mira. Nekoliko godina nakon njene smrti, 1914. godine, Majčin je dan proglašen američkim nacionalnim praznikom. No, njegova svrha, borba za mir, ubrzo je zaboravljena, piše komentator lista iz Vermonta, koji dodaje da je danas, u petoj godini rata u Iraku, poruka Julije Ward Howe relevantnija nego ikad.

List je pozvao svoje čitaoce da umjesto da kupuju cvijeće i bombonijere, pošalju donaciju neprofitnoj organizaciji 'No More Victims' koja finansira liječenje ranjene iračke djece u Americi.