Audrey Tautou
0

"Coco Chanel je bila lažljivica"

Sarajevo-x.com
Audrey Tautou i Coco Chanel
Audrey Tautou i Coco Chanel
Francuska glumica Audrey Tautou pokrenula je opak napad na najveću žensku modnu ikonu svoje zemlje, nazvavši Coco Chanel "lažljivicom".

Tautou, koja je svjetskoj javnosti poznata kao glavna junakinja nagrađivanog filma "Amélie" (2001), utjelovila je najznačajniju osobu modnog dizajna u 20. stoljeću u novom biopiku, a sada u javnosti kao njene moralne promašaja izdvaja suradnju sa nacistima i navodno praktikovanje antisemitizma.

Francuska modna kreatorka bila je optužena za suradnju sa nacistima tokom Drugog svjetskog rata, jer je u pariškom hotelu Ritz živjela sa jednim nacističkim oficirom. Bila je i poznata po svojoj netrpeljivosti prema Židovima i homoseksualcima.

"Bila je lažljivica, pa je teško uopće saznati koje ona zapravo bila prije nego li je postala poznata i uspješna žena", izjavila Audrey Tautou u intervjuu za Sky News.

"Nije voljela pričati o svojoj mladosti. Ne znam zašto, možda je bilo sramota ili jednostavno nije htjela da je ljudi sažalijevaju, jer potječe iz siromašne porodice", dodala je.

Novi film "Coco Before Chanel", sa Audrey Tautou u naslovnoj ulozi, prikazuje život Coco Chanel od državnog sirotišta do dobijanja statusa međunarodne zvijezde lansiranjem njene danas svjetski poznate modne marke Chanel.

Ova filmska priča fokusira se na raniji život Gabrielle Chanel, koja je nadimak Coco dobila nakon neuspjelog pokušaja izgradnje pjevačke karijere. Novo filmsko ostvarenje već se našlo na udaru kritika zbog ignorisanja njene strastvene afere sa Hansom Guntherom von Dincklageom tokom okupacije Pariza.

Na pitanje novinara o tome da li je dugo razmišljala o prihvatanju uloge francuske nacionalne ikone, Tautou je odgovorila: "Ova uloga nije strašna, ali podrazumijeva veću odgovornost".

"Nisam je htjela izdati, već sam htjela saznati nešto više o njenom karakteru i ličnosti. Bilo je mnogo zanimljivije prodirati što je moguće dublje u njenu senzibilnost, nego ponuditi glavne klišeje njenog života", objasnila je glumica koja je kao Sophie Neveu u filmu "The Da Vinci Code" imala priliku surađivati sa hollywoodskim veteranom Tomom Hanksom.

Pionirka u svijetu mode Coco Chanel preminula je 1971. godine u 87. godini života u hotelu Ritz u švicarskom gradu Lausanni.