Moda i ljepota
0

Bruxelles će kazniti Pariz zbog genetski modificiranih kultura

FENA
Francuska se našla na meti žestoke kritike Evropske komisije zato što nije valjano provela u djelo direktivu Bruxellesa o kontroli širenja genetski modificiranih organizama, pa će joj po svemu sudeći uskoro biti izrečena ozbiljna novčana kazna.

Pariski Le Figaro izvještava da će Evropska komisija danas zvanično zatražiti od Evropskog suda pravde u Luxembourgu da Francusku kazni globom u visini 20 do 40 miliona eura, na šta treba dodati još 300.000 do 500.000 eura po svakom eventualnom danu kašnjenja.

Francuska, koja se smatra "jednim od najgorih učenika Bruxellesa", neće međutim biti kažnjena zbog nedovoljnih mjera radi zaštite okoline u Bretanji, naročito kad je riječ o emisiji nitrata u površinsku vodu.

Vlada premijera Dominiquea de Villepina zamolila je, naime, Evropsku komisiju za "malo strpljenja" jer je nacrt zakona o vodi još predmet debate u Narodnoj skupštini.

Bruxelles je, kako piše Figaro, imao sluha za tu molbu, pa je Francusku poštedio kazne zbog nitrata u vodi, ali će evropski komesar za okolinu Stavros Dimas već u januaru ponovo pokrenuti to pitanje.

Kada se govori o genetski modificiranim proizvodima, Evropska komisija zamjera Francuskoj, kako u utorak piše i dnevnik La Tribune, što "nije uspostavila dovoljno precizan sistem za analizu rizika, naučnu kontrolu i obilježavanje (zrna) kako bi pravilno ograničila transgenetska polja".

Decembra 2005. godine Evropski sud pravde je već zasjedao da bi razmotrio "grijehe" Francuske u oblasti kontrole genetski modificiranih organizama. Tada je Parizu zaprijećeno globom u visini 151.920 eura dnevno "u slučaju da se u dogledno vrijeme ne popravi".

Sada, piše Figaro, postoji realna opasnost da ta "uvjetna kazna" Evropskog suda bude pretvorena u efektivnu.

Francuski poljoprivrednici su lani, bez dozvole vlasti, posijali stotine hektara genetski modificiranog sjemena kukuruza, iskoristivši pritom nepostojanje zakonske regulative u toj oblasti.

Ekološka udruženja u Francuskoj se oštro protive genetski modificiranim kulturama, kao i Zeleni, partija koju predvodi altermondijalist Noel Mamer. Oni traže potpunu zabranu genetski modificiranih kultura.