Moda i ljepota
0

Britanska kompanija otkrila lijek protiv ovisnosti od kokaina

NINA
Britanska biotehnološka tvrtka Xenova saopštila je u ponedjeljak da je pronašla vakcinu koja može pomoći ovisnicima o kokainu kako bi se oslobodili svoje ovisnosti tokom najmanje šest mjeseci, prenosi danas agencija AFP-a.

Istraživanja provedena u Sjedinjenim Američkim Državama pokazala su da gotovo polovina narkomana, koji su podvrgnuti ovom liječenju, nije moglo izdržati bez kokaina tokom šest mjeseci, izjavio je direktor kompanije David Oxlade u intervjuu BBC-u.

Vakcina, međutim, ne može blokirati želju za konzumiranjem droge, nego samo osjećaj euforije koju ovisnici doživljavaju prilikom uzimanja kokaina, što utječe na prekid ciklusa ovisnosti.

"Vakcina sprječava kokainu doprijeti do mozga preko krvi", objasnio je Oxlade, dodajući ''kako ona onemogućava osjećaj lebđenja pa time i navike koji droga stvara''.

Moguće je da će se neki pacijenti okrenuti nekim drugim drogama, kazao je Oxlade, dodajući da se to dogodilo tokom testova koje je Xenova provela u SAD-u.

On je, međutim, dodao da su rezultati izvrsni prema istraživanjima dnevnika Guardian, testovi su provedeni na Medicinskom univerzitetu Yale, na skupini od 22 redovnih korisnika kokaina i ovisnika u fazi dezintoksikacije.