Moda i ljepota
0

Britanija: Novi slučajevi ptičije gripe nisu isključeni

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pojava ptičije gripe u Engleskoj tema je kojoj svi londonski dnevnici u ponedjeljak posvećuju daleko najveći prostor.

Daily Telegraph prenosi mišljenje naučnika da je, po svemu sudeći, među divljim pticama u Engleskoj prisutan najsmrtonosniji soj pričije gripa, te da je to najvjerovatniji uzrok zaraze ćurki na jednoj farmi u grofoviji Suffolk.

Postoji opasnost da rizik od novih slučajeva zaraze bude prisutan još godinama. Strahuje se, napominje Daily Telegraph, da bi virus u budućnosti mogao mutirati u oblik koji napada ljude i izazvati pandemiju.

The Guardian ocjenjuje da je, kako sada stvari stoje, opasnost od zaraze ptičijom gripom po ljude izuzetno mala. U najgorem slučaju, moglo bi doći do masovne zaraze i da naredna decenija bude sumorna za čitav svijet, no budući da se malo toga zna o daljnjem razvoju bolesti, moguće je da se takva krajnje pesimistična predviđanja neće ostvariti.

The Independent ističe da je Suffolk samo jedna bitka u dugom globalnom ratu protiv ptičije gripe.

Iako je najnovija zaraza u Britaniji najmasovnija do sada na evropskom tlu, ptičija gripa predstavlja najveću opasnost u Africi, čak mnogo veću nego što je to bio slučaj u Aziji.

Virus je, naime, već odnio 18 života u Egiptu i tokom vikenda jedan u Nigeriji. To su alarmantne vijesti, jer je Afrika vrlo siromašna, a standardi zdravstvene zaštite su izuzetno niski.

Baš kao što je to slučaj s epidemijom side i virusom HIV-a, Afrika, a ne Evropa, mogla bi platiti najveću cijenu, zaključuje Independent.

The Observer je prenio članak jednog stručnjaka u oblasti stočnog uzgoja da se u modernoj poljoprivredi pojavljuje sve više gotovo "biblijskih znamenja" u vidu bolesti koje se smjenjuju jedna za drugom sve većom brzinom - bolest ludih krava, foot and mouth i sada ptičija gripa - i bespoštednim uništavanjem miliona životinja.

Ovo ukazuje da moderan, industrijski način uzgoja domaćih životinja na mnogim farmama - prenatrpanost, vještačka ishrana - kako bi se smanjili troškovi a povećala zarada, može imati teške dugoročne posljedice na zdravlje i životinja i ljudi.