Moda i ljepota
351

Brazilski gradonačelnik za kojim su žene poludjele

Piše: M. N.
Eduardo Leite je gradonačelnik malog grada na jugu Brazila Pelotasa. Najmlađi je gradonačelnik u historiji ovog grada. Ima 30 godina, a na ovu funkciju je došao 2013. godine.

Završio je Fakultet političkih nauka Eliane. Političke korake napravio je rano, već u srednjoj školi, kada je bio predsjednik učenika škole Sao Jose. Sa 19 godina postao je vijećnik osvojivši 2.937 glasova. Nakon izbora 2004. godine, pridružio se općinskom uredu za državljanstva, a bio je i voditelj ureda gradonačelnika.

Na općinskim izborima 2008. godine ponovo se kandidovao i izabran je sa 4.095 glasova. Kao vijećnik, predstavio je projekte visokog profila, među kojima je transparentnija javna potrošnja, te olakšavanje zakonske regulative na općinskom nivou. Bio je lider kluba stranke PSDB (Socijalno-demokratska partija Brazila) i predsjednik Gradskog vijeća 2011. godine.

U 2010. godini učestvovao je i na državnim izborima kandidujući se za parlament, ali 21.372 glasa nisu bila dovoljna. Od 1. januara 2013. godine obnaša funkciju gradonačelnika Pelotasa. Osvojio je 110.823 glasa.

Osim što je pametan, Eduardo je vrlo zgodan, te brazilski, ali i strani mediji pišu o njemu i objavljuju njegove fotografije otkako je došao na ovu funkciju. Svima je zagolicao maštu kada je objavio fotografiju na kojoj bez majice ispunjava papirologiju. Zaludio je korisnike društvenih mreža koji su dijelili ovu fotografiju i komentirali.