Moda i ljepota
0

Boračko jezero - stara, nova, moderna turistička destinacija

Sarajevo-x.com
NVO ''Gorsko oko'',Triatlon asocijacija BiH, Savez izviđača FBiH, Udruženje ribara Konjic i Udruženje inženjera i tehničara hortikulture BiH u saradnji sa Fakultetom za sport i tjelesni odgoj Sarajevo, organizira manifestaciju Dani Boračkog jezera koja će trajati od 25. do 27. maja.

Manifestacija Dani Boračkog jezera organizira se pod pokroviteljstvom Vlade HNK/HNŽ, Ministarstva turizma i okoliša FBiH, Ministarstva kulture i sporta FBiH i Općine Konjic, a u sklopu projekta priredit će se mnoge aktivnosti kao što su radna akcija čišćenja i uređenja Boračkog jezera, lov na zlatnu ribicu i međunarodna mountain bike utrka.

U projekt su uključena Javna komunalna preduzeća iz Sarajeva, Mostara, Konjica, Eko udruženja, Udruženja ribara Konjic i Sarajevo, Udruženja izviđača iz Sarajeva i Mostara, te mnoge druge nevladine organizacije.

U sklopu manifestacije postavit će se i drvena signalizacija na relaciji Boračko jezero -Ruište, kao i nove eko korpe na Boračkom jezeru i novi kontejneri. Izgradit će se tri vanjska roštilja na Glavnoj i Prenj plaži, a planirana je i promocija domaćih prehrambenih proizvoda i rukotvorina.

Eko asocijacija ''Gorsko oko'' obezbijedila je i novčani nagradni fond za učesnike lova na zlatnu ribicu u iznosu 1.000,00 KM, a za učesnike međunarodne mountain bike utrke, Triatlon asocijacija BiH obezbjedila je novčani nagradni fond od 8.000,00 KM.

Ujedno se radi i na realizaciji trajnog rješenja uređenja i zaštite Boračkog jezera koji se ogleda u formiranju eko policije na Boračkom jezeru i okolini, rendžerske i higijeničarske službe koja bi bila aktivna tokom cijele godine na ovom području.

Službe bi se finansirale od naplate rampe na jezeru, od kazni za nepoštivanje eko principa i od naplate takse vlasnika kuća i poslovnih objekata. Uspostavom ovih službi došlo bi do otvaranja novih radnih mjesta na ovom području te većeg zapošljavanja.

Cilj manifestacije je, pored navedenog, i promocija Boračkog jezera, njegovih prirodnih resursa, sprečavanje daljeg zagađivanja i uništavanja jezera, te stvaranje pretpostavki da Boračko jezero postane značajna turistička destinacija u Bosni i Hercegovini i regiji.

Samo u ovom periodu očekujemo preko 500 učesnika kako iz Bosne i Hercegovine tako i iz regije i nekoliko hiljada posjetioca.

Namjera ove akcije je da Boračko jezero dobije moderan i savremen izgled i sadržaj u skladu sa osnovnim principima održivog razvoja i standarda zaštite okoliša i kvalitete.

Otvorenje manifestacije ‘’Boračko jezero - stara, nova, moderna turistička destinacija’’ planirano je za subotu 26. maj u 10 sati. Akcija čišćenja I uređenja Boračkog jezera otovriti će se također u subotu u 11 sati, a lov na zlatnu ribicu 25. maja u 12 sati.

Sportsko ribolovno društvo Konjic poribit će Boračko jezero sa 400 kg ribe. U večernjim satima posjetioce očekuje bogat kulturno-zabavni program sa koncertom jedne od popularnih domaćih grupa.

Međunarodna mountain bike utrka održati će se u nedjelju 27. maja sa početkom u 12 sati. Zatvaranje manifestacije ‘’Dani Boračkog jezera’’ planirano je za 19 sati.