Moda i ljepota
86

Boje - njihovo značenje i skrivena poruka

Sarajevo-x.com
Postoje razna istraživanja koja se bave bojama, njihovim značenjem i uticajem na tijelo i um čovjeka. Boje predstavljaju svojevrsnu neverbalnu komunikaciju i o vama mogu reći više nego stotinu riječi. Šta znače i kako pustiti boje da rade u vašu korist, možete saznati u nastavku teksta.

Boje mogu biti pasivne, aktivne i neutralne. Jake boje – posebno crvena, narandžasta i žuta su aktivne boje i ljudima daju dodatnu energiju. Boje koje podsjećaju na nebo i vodu – plava, zelena i svijetloljubičasta su pasivne boje i djeluju umirujuće. Siva boja je neutralna i nema nekog posebnog efekta na čovjekovu psihu. Zelena boja je najprihvatljivija za ljudsko oko dok je žuta iritirajuća.

Za spavaću sobu preporučuju se nijanse zelene, plave i ljubičaste boje. One djeluju opuštajuće i mogu pospješiti faktor romantike između vas i vašeg partnera. Ako u svoju spavaću sobu želite donijeti harmoniju i smiraj, onda koristite samo dva tona neke od neutralnih ili pasivnih boja.

Držite se u granicama blagih varijanti boja koje odaberete. No, ako se vaše omiljene boje ne nalaze među neutralnim i pasivnim, onda izaberite kombinaciju dvije do tri vaše omiljene boje i pokušajte blagim tonovima postići sklad i harmoniju.

Boje su više od vizuelne i lijepe kombinacije. One predstavljaju vrstu neverbalne komunikacije. Boje imaju svoju simboliku i značenja. Ponekad izazivaju određene fizičke reakcije.

Naime, dokazano je da crvena boja povećava krvni pritisak, žuta djeluje poticajno, izaziva radost i veselje; narandžasta djeluje svečano, veselo, izaziva osjećaj zdravlja i životne radosti; zelena odmara i stvara unutrašnji mir; plava smiruje i potiče koncentraciju; ljubičasta prigušuje strasti, a bijela boja umara.

Boje, pored toga što mogu biti pasivne, aktivne i neutralne, imaju svoja pozitivna i negativna značenja.

Žuta: Pozitivna značenja ove boje su obazrivost, bistrina, inteligencija, radost, organizacija, proljeće, a negativna značenja koja sa sobom nosi su lijenost i cinizam.

Plava boja predstavlja smirenost, ljubav, aristokraciju, prihvatanje, strpljivost, razumijevanje, saradnju, udobnost, lojalnost i sigurnost. Negativna značenja plavih nijansi su strah, hladnoća, pasivnost i depresija.

Narandžasta stoji za postojanost, hrabrost, pouzdanje, prijateljstvo, toplotu i energiju. Negativna značenja su neupućenost i inferiornost.

Ljubičasta se veže za čarobnjaštvo, sofisticiranost i vjeru, ali sa druge strane predstavlja i zabranu.

Zelena boja nosi obilježja bogatstva, zdravlja, prirode, nade, rasta, svježine i odgovornosti. Pored ovoga, ona znači i zavist, krivnju, ljubomoru i poremećaj.

Crna boja predstavlja ozbiljnost, eleganciju, dramatičnost i odanost, ali s druge strane ona nosi konotacije zla, smrti, emotivne hladnoće i neznanja.

Bijela boja simbolizira čistoću, svježinu, lakoću i dobrotu, ali je sinonim i za zimu, hladnoću i daljinu.

Crvena boja stoji za ljubav, strast, radost, ali neke nijanse ove boje (tamnocrvena) predstavljaju vraga i revoluciju.