Moda i ljepota
399

Bojana Lazić na izboru ljepote u Libanu i Kipru: Čast mi je predstavljati BiH

Piše: L. Č.
Bojana Lazić, rođena u Banjoj Luci 29. juna 1994. godine, izabrana je za predstavnicu Bosne i Hercegovine na svjetskom izboru Miss Universal Peace & Humanity koji će se održati u Libanu i Kipru od 2. do 10. decembra.

Budući da je na nedavno održanom izboru Miss Earth BiH izabrana za Miss Earth Water, odnosno drugu pratilju, direkcija ovog izbora je odlučila Bojanu poslati na ovaj izbor za "Miss Universal Peace & Humanity".

"Veoma mi je drago što su u meni prepoznali nekoga ko može svoju državu predstavljati na ovako velikom takmičenju. Zato ću dati sve od sebe da opravdam očekivanja. Ono što ja mogu uraditi jeste dati svoj maksimum, potruditi se da budem što bolja u svim ocjenjivačkim susretima koji nas očekuju finalima", kaže Bojana u razgovoru za Klix.ba.

Prvi dio takmičenja je intervju na kojem djevojke trebaju pokazati vještinu komunikacije, svoje viđenje mira i humanosti, te predstaviti sebe i svoju zemlju u najboljem svjetlu. Djevojke zatim očekuje talent show, gdje trebaju pokazati svoj talenat. Jedan od ocjenjivačkih susreta je i fashion show, gdje će se ocjenjivati gracioznost djevojaka, njihov stil, ponašanje na sceni i slično. Sve ovo će pomoći u pronalaženju najkompletnije djevojke, koja će ponijeti titulu Miss Universal Peace and Humanity.

Takmičenje Miss Universal Peace & Humanity osnovala je Svjetska mirovna misija iz Dubaija, a održava se pod pokroviteljstvom Međunarodne komisije za ljudska prava (IGO). Radi se o manifestaciji koja ima za cilj okupiti različite kulture iz cijelog svijeta kako bi se promovisali mir, prijateljstvo i druge zajedničke vrijednosti. Izabrane predstavnice će biti svojevrsni ambasadori svojih zemalja jer će sa drugim učesnicima podijeliti iskustva o volonterskim projektima koji promovišu turizam, kulturu i ravnopravnost polova. Cijeli program je usko povezan sa globalnom kampanjom Projekat kulture mira, koji je pokrenuo UNESCO prije 14 godina.

Bojana, koja je osvojila i titulu Miss šarma Krajine 2011. godine o svojim postignućima kaže:

"Sama titula ne znači ništa. Za mene je najvažnije da sam do bilo kakvog uspjeha došla na pošten način, trudom i radom. I da sam tokom toga naučila nešto. Ali svakako je divno kada vaš trud bude nagrađen, tako da su mi i ove titule veoma drage", ističe Bojana.

Njeno interesovanje nije samo moda - ona je i studentica na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci, kao i članica amaterskog pozorišta mladih u Srpcu.

"Uživam u malim stvarima. Lijepa riječ, draga osoba, šetnja... to je ono što me najviše raduje. Posebno volim provoditi vrijeme sa svojom porodicom, roditeljima i momkom. Oni su mi najveća podrška, sve u životu", kaže Bojana.

Na upit o tome šta smatra lijepom ženom, ova djevojka kaže:

"Lijepa žena nije ona koja ima savršene crte lica ili idealnu figuru, već ona koja zrači ljepotom. Prema mom mišljenju, ljepota jedne žene se ogleda u njenim manirima, ponašanju i vaspitanju. Djevojka treba biti prije svega kulturna, obrazovana i težiti pravim vrijednostima, kako bi jednog dana mogla svoju djecu naučiti istome", smatra ova djevojka.