Najljepše djevojke svijeta
0

BiH nema sreće sa misicama

Sarajevo-x.com
Miss Belgije
Izbor Miss svijeta za 2009. godine, prestižne manifestacije u kojoj učestvuje blizu 120 zemalja, održat će se 12. decembra u prelijepom Johannesburgu, u Južnoafričkoj Republici.

Lentu najljepše u Bosni i Hercegovini ove godine ponijela je 17-godišnja Andrea Šarac iz Gacka, a direkcija zadužena za predstavljanje naše zemlje na ovom takmičenju, uskoro će početi sa užurbanim pripremama za odlazak u JAR.

Bosna i Hercegovina proteklih nekoliko godina nije imala većih uspjeha na ovom takmičenju, a dosadašnji najbolji plasman ostvarila je Danijela Vinš, koja je prije šest godina osvojila 12. mjesto. Osim Ane Mirjane Račanović, koja je 2001. godine, pobrala simpatije cjelokupne javnosti, naša zemlja se ne može pohvaliti zapaženim rezultatima na ovom takmičenju ljepote.

Prošlogodišnja pobjednica izbora za Miss svijeta Ksenia Sukhinova, predstavnica Rusije, krajem ove godine predat će krunu svojoj nasljednici, najljepšoj djevojci u 2009. godini, koja će to postati odlukom stručnog žirija i glasovima pristiglim putem televotinga.

Uz Bosnu i Hercegovinu, brojne zemlje su odabrale svoje predstavnice, dok u drugima tek predstoji proglašenje. Kuriozitet je Miss Luksemburga, 20-godišnja Diana Nilles, koja je prilikom pobjede ponijela tijaru sa 2.116 dijamanata, a koju je jednom prilikom nosio i slavni Elton John. Diana inače studira englesku književnost i dramu u Kraljevskom univerzitetu Halloway u Londonu.

U Kanadi je takmičenje za izbor za Miss nosilo naziv "Ljepota sa svrhom", a pobjednica je bila studentica pjevanja Lena Yanbing Ma. Tako su djevojke mjesec dana prije takmičenja učestvovale u humanitarnoj akciji za prikupljanje novca za SOS dječije selo u Kanadi, međunarodnu organizaciju koja se brine za napuštenu djecu i siročad.