Missica Mirsada Smajlović
0

"Bh. djevojke su prelijepe, ali nemaju ukusa"

Razgovarala: Tatjana Sekulić
Mirsada Smajlović
Mirsada Smajlović
Mirsada Smajlović iz Gračanice je Miss Globe INT. Bosne i Hercegovine za 2010. godinu. Dvadesetjednogodišnja studentica žurnalistike izabrana je za najljepšu među 50 djevojaka i predstavljat će našu zemlju na takmičenju ljepote u Tirani, koje se održava u septembru 2010. godine. U razgovoru za Sarajevo-x.com Mirsada govori o tome kako se osjećala kada je pobijedila, o svojim daljnim planovima, izborima ljepote u BiH, ali i o bh. djevojkama.
Mirsada Smajlović
Mirsada Smajlović
Kako ste se odlučili prijaviti na takmičenje za Miss Globe?

Slučajno sam vidjela na internetu prijavu i odlučila sam se okušati i u tom polju. Nisam imala neke prevelike nade, no prošla sam sve castinge i pobijedila. Isprva, nisam ni sama mogla povjerovati u to. Zaista mi je drago što postoji takav izbor na kojem svaka djevojka ima svoju priliku.

Šta je bilo presudno na takmičenju, ljepota, talent ili sve?

Sve je igralo značajnu ulogu. Bilo je potrebno da djevojka bude lijepa i zgodna, ali i pametna. Osim castinga imali smo i razgovore, a najčešće smo govorili o svojim interesima, o tome čime se bavimo, kakvi su nam planovi u budućnosti...

Sada se pripremate za takmičenje u Albaniji...

Pripreme za takmičenje se odvijaju po planu. Još uvijek razmatramo ko će biti kreator odjeće koju ću nositi, s obzirom da je potrebno da se na takmičenju pojavim i u narodnoj nošnji, kojom ću predstaviti kulturu i tradiciju svoje zemlje. U Tiranu odlazim 12. septembra i pripreme za izbor će trajati dvije sedmice. Takmičenje će biti održano 26. septembra.

Jeste li ranije pratili izbore ljepote u BiH? Imate li nekoga kao uzor u svijetu mode?

Nisam pratila izbore ljepote u BiH, jer se svake godine razočaram, pogotovo kada je riječ o izboru za Miss BiH. A, modni uzor nemam. Može se reći da sam sama sebi uzor.

Studentica ste žurnalistike, a sada Miss BiH za Miss Globe. Planirate li se u budućnosti baviti modom ili ćete ostati vjerni svojoj budućoj profesiji?

Prerano je da govorim o planovima za budućnost. Ja sam do sada imala jedan san, a to je da postanem PR, a vjerujem da će mi ovaj posao sada umnogome pomoći. Voljela bih se baviti manekenstvom, ali ne znam kakvo će mi ovo biti iskustvo, tako da ne želim prerano razmišljati o tome.

Učestvujući na takmičenju susretali ste se sa mnogim lijepim djevojkama. Općenito, jesu li Bosanke i Hercegovke lijepe žene?

Bh. djevojke su prelijepe, ali im nedostaje ukusa. Pretjeruju u šminjaknju i oblačenju, ne razlikuju dnevnu i noćnu varijantu... Potrebno im je samo malo više stila da istaknu svoju prirodnu ljepotu.

Šta očekujete od takmičenja u Tirani?

Krenut ću kao što sam krenula i na ovaj izbor, bez mnogo nadanja, što ne znači da se neću truditi i da neću dati sve od sebe da svoju zemlju predstavim u što boljem svjetlu.