Moda i ljepota
0

Bh. dizajnerke u Beču

Sarajevo-x.com
U bečkom Muzejskom kvartu (MuseumsQuartier) se od 17. do 20. aprila po šesti put održava sajam mode, nakita i modnih detalja "MODEPALAST 2008 – brand new expo“, obavještava Kontaktbiro Grada Beča za BiH.

Riječ je o vodećem sajmu mode u Austriji, na kojem će se i ove godine predstaviti više od 80 mladih austrijskih i evropskih dizajnera, među kojima će svoje kreacije predstaviti i internacionalno već afirmisani sarajevski trio Kao Pao Shu - Naida Begeta, Irma Saje te Vanja Ciraj - u saradnji sa Studiom Mrak vrsne umjetnice Lejle Hodžić, također iz Sarajeva.

Bogatim programom sajam, koji zauzima prostor od preko 800 m2, posjetiocima pruža mogućnost da „izbliza“ upoznaju ne samo produkte, već i same dizajnere. U kreativnom sudaru inovacija i mašte, MODEPALAST iz godine u godinu predstavlja podstrek za stvaranje novih impulsa u bečkoj modnoj sceni, ali i u široj regiji.

Da je riječ o izuzetno kvalitetnom sajmu, potvrđuje i širok spektar tema, od "street couture“ preko "urban wear“ pa do "high fashion“ – posjetiteljima se nudi sve što trenutno okupira svjetsku modnu javnost.

U godini fudbala, u kojoj je svaki događaj u austrijskoj prijestolnici povezan sa predstojećim Evropskim prvenstvom, i sajam mode će na sebi svojstven način uspostaviti sponu izmedju aktuelnih modnih tokova i najpopularnijeg sporta.

Ovogodišnja gost-zemlja, Švicarska, koja je sa Austrijom organizator EP-a, predstavit će se projektom "11 metara mode“. Jedanaest švicarskih modnih dizajnera će izložiti presjek trenutnih modnih kreacija te vlastite ideje na temu fudbal.

Pored brojnih dizajnera iz Austrije i Njemačke te naših vrsnih kreatorki, na sajmu MODEPALAST iz regiona će učestvovati sestre Josipa i Marjana Bronić iz Zagreba, zatim nekoliko dizajnera iz Bugarske i Mađarske, mladi kreatori iz Velike Britanije, Nizozemske te Amerikanac Victor Osborne.