Počinje testiranje
2

Bezopasni kožnim virusom u borbu protiv akni

Klix.ba
Naučnici vjeruju da bi se bezopasni virus, koji živi na ljudskoj koži, mogao koristiti u liječenju akni. Ovaj virus je prirodno programiran da cilja i uništava bakteriju Propionibacterium acnes, koja uzrokuje akne.

Eksperti sa Univerziteta u Californiji i Univerziteta u Pittsburghu su pronašli 11 različitih verzija virusa koji imaju ovu moć. Naučnici planiraju započeti laboratorijske testove kako bi se ovi virusi mogli koristiti kao terapija, prenosi BBC.

Profesor Robert Modlin, vođa istraživanja, je rekao: "Akne utječu na milione ljudi, a postoji samo nekoliko vrsta terapija koje su sigurne i efikasne. Korištenje virusa koji je prirodno programiran da napada i uništava bakteriju koja ih izaziva bi moglo biti moćno oružje protiv fizičkih i emotivnih ožiljaka koje uzrokuju akne".

Akne se formiraju kada je folikul dlake blokiran uljanom supstancom koju luči tijelo kako se dlake ne bi isušile. Inače bezopasne bakterije, kao što je Propionibacterium acnes, koje žive na koži, tada kontaminiraju i inficiraju folikule.

Identificirani virus u sebi nosi gen koji proizvodi protein nazvan endolizin, enzim koji ubija bakteriju tako što joj uništi ćelijski zid.

Za razliku od antibiotika, koji ubijaju i mnoge vrste dobrih bakterija u probavnom traktu, bakteriofagi, virusi koji uništavaju bakterije, napadaju samo specifične vrste bakterija.