Moda i ljepota
42

Bez bikinija na izboru Miss svijeta: Nisu nam važne zadnjice već riječi

Klix.ba
Ljepotice na ovogodišnjem izboru
Nakon 63 godine na izboru Miss svijeta ukidaju se paradiranja ljepotica u kupaćem kostimu.

Organizatori su se na ovaj potez odlučili nakon riječi predsjednice Julie Morley da su u ovom takmičenju važne riječi koje učesnice upućuju, a ne proporcije njihovih pozadina.

"Ne treba mi da gledam djevojke kako hodaju u bikinijima, to ne predstavlja ništa za jednu ženu, pa tako ni za nas", kazala je organizatorica za magazin Elle. "Nije mi bitno ima li jedna djevojka dva inča veću zadnjicu od neke druge. Mi ne gledamo u njenu zadnjicu već slušamo šta priča".

Dio takmičenja u bikinijima 2001. godine je preimenovan u "beach fashion", a promjene koje organizatori izbora za Miss svijeta stalno uvode počele su još 1979. godine uvođenjem takmičenja "ljepota sa svrhom", gdje učesnice učestvuju u dobrotvornom radu.

"Miss svijeta bi trebala biti glasnogovornica koja pomaže zajednici. Ona je više ambasadorica, nego kraljica ljepote", smatra direktor organizacije Chris Wilmer.

Ipak, kritike na račun ovog izbora ne prestaju, iako su ublažene novitetom.

Roz Hardie, izvršna direktorica grupe Object, koja promoviše poštivanje prava žena, ističe da je ovaj korak pozitivan jer se njime odstupa od ekstremne seksualizacije, ali da je cijelo takmičenje još uvijek problematično jer kod mladih žena i djevojaka stvara očekivanja da moraju imati određeni izgled", te stoga predstavlja "pritisak na tijelo".