Moda i ljepota
248

Azra Hajdarević, Bosanka koja je postala tražena make-up artistica u New Yorku

Piše: T. S.
Azra Hajdarević je 32-godišnja make-up artistica koja je od svoje kompanije Azra Red napravila brend u New Yorku. Sarađuje sa brojnim poznatim fotografima, modelima i modnim kućama.

Azra je rođena u Foči, ali je tokom rata izbjegla u Sarajevo. Nju i njenu porodicu sudbina je 2001. godine odvela u Ameriku.

Kao i svaki početak, i njene prve godine boravka u Michiganu bile su teške. Iako je dovoljno znala jezik, tvrdi da se nije baš najbolje uklapala u sredinu.

"Nekoliko godina kasnije upoznala sam dosta prijatelja od kojih je većina bila iz raznih dijelova svijeta i od tada i tokom studiranja sam se uklopila u sredinu", kazala je Azra za Klix.ba.

Studirala je Historiju umjetnost i modni dizajn i već tada je u sebi otkrila ljubav prema make-up.

"Make-upom sam se počela baviti tokom studija, uzimala sam časove slikanja i sasvim prirodna je bila ta tranzicija da koristim lica kao platno. Sve vrijeme dok sam studirala honorarno sam radila kao make-up artistica. Tada nisam ni znala da će o biti moja profesija i nakon studja", ispričala nam je Azra.

Nakon što je dobila diplomu odlučila je krenuti u New York i tamo okušati svoju sreću.

"Prvi put kada sam došla u taj grad shvatila sam da je to moj dom i da želim tu živjeti", kazala je Azra koja je u Gradu koji nikada ne spava osnovala svoju kompaniju Azra Red.

Istakla je kako jako voli svoj posao jer je kreativan i uvijek drugačiji.

"Moj posao nije uopće monoton i to je nešto što najviše volim. Svaki dan upoznajem nove, kreativne ljude i radim iako isti, opet sasvim različit posao svaki dan. S obzirom na to da je New York prijestolnica mode, većina mog posla vezana je za modu i ljepotu", navela.

Dodala je da je njen posao također fizički i jako naporan.

"Moj make-up kit je poprilično težak, a potrebno je svaki dan ga nositi na različita mjesta u gradu, uglavnom metroom, a na nogama budem i do deset sati. Sada imam agenta koji radi na mom rasporedu i detaljima, ali taj dio posla sam godinama sam radila", ispričala je lijepa Bosanka.

Na listi njenih stalnih klijenata i fotografa su DKNY, Macys, Nicole Miller, Sachin+Babi, Target, Rebecca Minkoff te fotografi Emin Kadi, Louis Christopher,Lee Clower,Charie Wan,Alexandra Leroy, Erik Almas, Dominik Tarabanski, Udo Spreitzenbarth,Gregory Keith, Susan Bowlus, Zackery Micheal, Micheal Frost, Claudio Marinesco...

Također ona svaku sezonu Mercedes Fashion Weeka radi sa brojnim dizajnerima.

"Moj stil šminke se razlikuje zavisno od vrste posla, ali jedno se nikad ne mijenja: naći nešto što je specificno i što čini tu osobu drugačijom od drugih i naglasiti baš to", kazala je Azra ističući da je potpuno pripremu modela potrebno nekoliko sati rada najprije u Photoshopu, a za snimanje editorijala je potrebno nekada i do pet sati za pripreme.

Čitateljkama portala Klix.ba make-up artistica poručila je da za svakodnevnu šminku važi zlatno pravilo - manje je više te im je savjetovala da ne prate pretjerano trendove.