Moda i ljepota
0

Australija uskoro zabranjuje "obične", volframske sijalice

FENA
Australija će biti prva zemlja u svijetu koja će zabraniti "obične" sijalice, kod kojih se svjetlost proizvodi žarenjem tanane žice od volframa, u pokušaju da smanji emisiju gasova krivih za globalno zagrijavanje, saopćila je danas vlada u Canberri.

Prema saopćenju ministra za ekologiju Malcolma Turnbula, sijalice koje su u upotrebi već 125 godina bit će postepeno povučene s tržišta u naredne tri godine i zamijenjene efikasnijim kompaktnim fluorescentnim sijalicama do kraja 2009.

  • Tada jednostavno nećete moći da kupite obične sijalice, jer one neće moći da ispune energetske standarde, izjavio je Turnbul lokalnom radiju, a prenio Reuters.

Australijanci su među najvećim proizvođačima gasova sa efektom staklene bašte po stanovniku.

Australija je, međutim, zajedno sa SAD, odbila da potpiše Protokol iz Kjota o smanjenju emisije štetnih gasova u atmosferu, uz obrazloženje da njime nisu obavezane zemlje u naglom razvoju i sa velikom potrošnjom energije, kao što su Indija i Kina.

Prema Turnbulovim riječima, zabrana volframskih sijalica pomoći će da se nivo autralijske emisije gasova, koji izazivaju globalno zagrijavanje do 2012. godine smanji za 800.000 tona, dok će domaćinstva upotrebom novih, ekonomičnijih sijalica uštedjeti čak 66 odsto troškova za osvjetljenje domova.

I u parlamentima Britanije i Kalifornije u fazi razmatranja su zakoni o zabrani volframskih sijalica, koje većinu energije izgube u obliku toplote.