Moda i ljepota
0

Arapski 'Disneyland' u srcu Dubaia

Sarajevo-x.com
AP
AP
Na 285 kvadratnih kilometara pustinjskog pijeska protezat će se 'Dubailand' - projekt vrijedan nekoliko milijardi dolara. Bit će veći od Orlanda, grada u kojem se nalaze Walt Disney, Universal Resort, Vodeni svijet i mnoge druge turističke atrakcije.

Nafta im je donijela bogatsvo, turizam i slavu, pa su čelnici Dubaia odlučili pokrenuti veliki projekt izgradnje zabavnog 'grada'.

Iako je isprva veličina zabavnog parka trebala biti manja, ponukani eksplozijom turističke potražnje za Dubaijem odlučili su proširiti projekt za još jedan kvadratni kilometar. To znači da će zabavni centar biti veći od samog grada Orlanda.

Dubailand će biti 'grad unutar grada'. Završetak poduhvata se, zbog kompleksnosti strukture, očekuje tek 2025. godine.

Projektanti vjeruju da će panorama dijela na kojem se gradi Dubailand biti potpuno izmjenjena do 2010. Do tada će se izgraditi kompleksi hotela i zabavni centar pa stručnjaci do 2015. godine očekuju čak 15 miliona posjetilaca. Investitori su uglavnom privatni ulagači.

Proces mijenjanja Dubaia započeo je 2006. godine projektom Bawadi, kada je otvoren jedan od najluksuznijih kompleksa hotela. Ipak, taj projekt nije u sklopu Dubailanda, ali će se sigurno uklopiti u njegovu šarolikost. Naime, njihov arapski vladar, Šejk Mohammed bin Rashid al-Maktoum koji je i zaslužan za nagli ekonomski porast, odlučio je uduplati vrijednost Bawadi hotela na 54 milijarde dolara.

U sklopu zabavnog parka planirana je izgradnja Velikog točka koji će nadmašiti isti takav u Londonu, nekoliko golf terena te sale u kojoj će padati umjetni snijeg.

Jedan od najzanimljivijih dijelova će sigurno biti sekcija 'Svjetska čuda' gdje će se postaviti replike piramida u Egiptu, Eiffelovog tornja i Visećih vrtova u Babylonu.

Oko centra je već počela izgradnja nekoliko sportskih centara, te Arabian shopping centar čije se otvorenje očekuje 2009 godine.