Anti-ageing kreme ne djeluju
0

Antioksidansi ipak ne mogu usporiti starenje

Sarajevo-x.com
Nemojte trošiti novac na anti-ageing kreme i vitaminske dodatke prehrani jer su beskorisni, poručuju britanski naučnici, a prenosi BBC.

Antioksidansi, koji su inače obavezan sastojak krema za lice i tableta koje se reklamiraju kao djelotvorna sredstva u borbi protiv starenja, nemaju nikakve efekte, otkrila je nova studija naučnika sa Univerziteta u Londonu.

Ova grupa istraživača poručuje da, umjesto da trošimo gomile novaca na "čudotvorne" kreme i tablete, svoj mladalački izgled očuvamo usvajanjem zdravih prehrambenih navika u razumnim količinama, ali i redovnim vježbanjem.

"Količina antioksidansa u vašoj hrani nije ključna, već je najvažnije da ne pretjerate s njom, kao i da uvedete redovan režim vježbanja. Nabavite psa i svaki dan otiđite u šetnju", savjetuje doktor David Germs, voditelj studije koja je pobila teoriju da su antioksidansi ključ u borbi za vječnu mladost.

Pedeset godina stara teorija, zbog koje su se obogatile mnoge kozmetičke kuće, fokusira se na tvrdnju da naša tkiva i stanice napadaju slobodni radikali, opasne molekule kisika koje se proizvode prilikom pretvaranje hrane u energiju. Antioksidansi, poput vitamina C i E, uklanjaju napadače i tako ograničavaju količinu štete koju oni mogu prouzrokovati.

Zbog ove teorije milioni i milioni ljudi širom svijeta svakodnevno u svoj organizam unose vitaminske dodatke i kupuju nenormalno skupe anti-ageing kreme bogate antioksidansima.

Međutim, vršeći eksperimente nad crvima doktor Gems, stručnjak u oblasti biologije starenja, otkrio je da čak crvi kojima su ubrizgane veće količine antioksidansa nisu živjeli duže od crva koji su raspolagali normalnim količinama antioksidansa.

Stoga je voditelj studije zaključio kako antioksidansi mogu imati određenu ulogu u zaštiti ljudskog tijela protiv starenja, ali ne i onu najvažniju.