Moda i ljepota
0

Amerikanci smatraju da je normalno biti debeo

Sarajevo-x.com
Prema novoj objavljenoj studiji, prosječan Amerikanac misli da je sasvim normalno imati "šlauf" ili dva na struku te da je prekomjerna debljina socijalno prihvatljiva. Medicinski gledajući, ovo saznanje gotovo tragično jer pretilost donosi zdravstvene probleme, dok sa stajališta psihologije prihvatanje debljine i nije tako loše.

Stručnjaci s državnog univerziteta u Floridi su upoređujući podatke od prije nekoliko decenija otkrili da je prekomjerna debljina sada u Sjedinjenim Državama postala opće prihvaćena. Prosječna težina žene je sada za oko 10 kilograma veća nego što je bila proteklih godina, prenosi Reuters.

"Ovo je društvena snaga koju pokušavamo dokumentovati s obzirom da se pretilost u zadnjih 30 godina rapidno povećava. Medicinski gledajući to nije uopće dobro jer prekomjerna težina donosi velike zdravstvene nevolje, ali s psihološkog stajališta je pozitivno jer je pojedincima lakše kada znaju da nisu jedini debeli", izjavio je Frank Heiland jedan od istražitelja s Univerziteta.

U njihovoj studiji se naglašava du su ljudi "prilagodili" percepciju debljine prema porastu pretilosti pa sada se debljina smatra normalnom. Čak su i žene, koje uglavnom pate zbog težine, povećale prag tolerantne idealne težine.

Čak 87% Amerikanaca, od kojih 48% s prekomjernom težinom, smatra da im je figura, kao i težina socijalno prihvatljiva.