Najljepša Evropljanka na planeti
0

Aleksandra Kovačević: Za dobar izgled potrebni su trud i jaka volja

Razgovarala: Aida Džaferović
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Lijepa Sarajka Aleksandra Kovačević vratila se sa Izbora za Miss planete Zemlje kao najljepša Evropljanka. Ova 23-godišnja studentica Ekonomije se na izboru održanom u Manili plasirala među prvih osam djevojaka i jedina je predstavnica Starog kontinenta među najljepšima. Osim ljepotom žiri je osvojila inteligencijom, elokvencijom i stavom. S Aleksandrom smo razgovarali o utiscima nakon izbora, poslovnim obavezama, planovima za buduću karijeru...

Prošlo je nekoliko dana od Izbora za Miss planete Zemlje. Jesu li se utisci slegli? Kako sada gledaš na ostvareni plasman, je li bio očekivan?

Još uvijek sam pod utiskom svega što mi se izdešavalo. Ovo je predivno iskustvo koje ću pamtiti cijeli život. Miss Earth je ozbiljan projekt u kojem sam se tako i postavila, odgovorno i sa velikim poštovanjem prema organizatorima. Moram priznati da sam se svakim danom sve više tudila da pružim svoj maksimum, organizatori su to prepoznali i vidjeli, tako se na kraju trud isplatio.

Na Filipinima si provela mjesec dana. Koje su bile tvoje i obaveze ostalih djevojaka u tom periodu?

Miss Earth je potpuno drugačiji izbor od svih ostalih izbora ljepote. Ovogodišnja tema su bile šume. Svaka djevojka je imala priliku prezentovati problematiku svoje države u vezi sa šumama. Kratke svakodnevne prezentacije su svakako donosile veliki procent bodovanja jer se gledalo koliko je koja djevojka upućena u ekologiju, njeno opšte znanje i sam način izražavanja. Naravno da smo imale vremena i za uživanje i druženje, ali ipak su prioritet bili seminari na kojima sam i sama mnogo toga naučila.

Osim po izvrsnom plasmanu, po čemu ćeš još pamtiti Izbor za Miss planete Zemlje?

Moram priznati da sam presretna jer sam ušla u finale izbora. Izbor i grad Manilu ću pamtiti po tome kada sam ponosno koračala među finalistice nakon što su izgovorili Bosnia and Herzegovina. Taj osjećaj je veličanstven!

Jesi li se sprijateljila sa nekom od djevojaka sa kojom planiraš i u budućnosti ostati u kontaktu?

Svakako! Djevojke sa Bahama, iz Austrije, Španije, Brazila i Bocvane su bile moje cimerice. Dijelile smo apartman i nadam se da ćemo ostati i u budućnosti u kontaktu jer su zaista divne djevojke. Sve su visokoobrazovane ili studiraju, imaju cilj u životu i kao i ja na izbor su gledale vrlo profesionalno!

Imala si obavezu da se predstaviš folklornom tačkom. Kako je izgledao tvoj nastup?

Svih 100 djevojka su pripremile neki talent show, ali samo je 15 moglo ići u finale. Tako da smo se noć prije finalne večeri predstavile pred organizatorima, konkurencija je bila velika. Iskreno, nisam znala kako će na Filipinima gledati na folklor! Vjerovala sam u sebe i potrudila se da odigram najbolje što mogu i rekla sam “Šta bude - bit će”! Kada su mi saopštili da sam i ja jedna od 15 djevojaka koja će ići u finale i takmičiti se pred stručnim žirijem, to je za mene već bio veliki veliki uspjeh! Čoček je odlično prošao, a ja sam bila ponosna Koštana u narodnoj nošnji.

Je li ti ovaj izbor i dobar plasman otvorio vrata za neku poslovnu saradnju ili eventualni agažman u inozemstvu?

Dobar plasman će zasigurno biti moja prekretnica, ne samo poslovno nego i u privatnom životu. Iskreno, nisam ni znala šta me očekuje i šta sam ustvari postigla dok nisam došla u Sarajevo. Svoj plasman, uspjeh, kako god da nazovem, tek sam doživjela kada sam sletjela na Sarajevski aerodrom i kada su počeli pozivi medija, prijatelja, rodbine i naravno doček i podrška mojih roditelja. Moji roditelji nisu mogli imati djece, tako da su me čekali 12 godina. Mama mi je pričala da je uvijek voljela gledati izbore ljepote, uvijek je pratila modu kao i danas, tako da je više nego ponosna jer danas gleda svoje dijete na tom istom izboru.

Je li istina da posjeduješ vlastitu kolekciju odjeće i modnih torbica?

To nije moja kolekcija, to je linija jedne slovenačke manekenke sa kojom sam ja radila zajedničko snimanje za jedan katalog. Ali nije isključeno da ću i ja imati jednog dana vlastitu kolekciju torbica, odjeće…Zašto da ne?!

Da li je to nešto čime se želiš baviti u budućnosti ili se ipak vidiš u nekoj drugoj branši?

Završavam Ekonomski fakultet. To je nešto čime ja želim da se bavim, ali pored toga moda je isto tako poziv kojim želim da se bavim još uvijek. Ljepota je prolazna, dolaze nove generacije, tako da ću ostati u svijetu mode sve dok budem osjećala da mogu odgovarati na poslovne ponude, saradnju i tako dalje. S obzirom na to da već imam dosta radnog iskustva u ulozi voditeljice to je isto tako nešto čime ja želim da se bavim. Ekonomija, moda i uloga voditeljice je prema mom mišljenju meni savršena kombinacija koja se da spojiti u jednu cjelinu i ja ću nastojati da ostvarim svoj cilj.

Završavaš Ekonomiju, baviš se manekenstvom i voditeljskim poslom. Kako uspijevaš uskladiti sve obaveze?

Potrebno je dosta truda, zaista. Nekih stvari se trebam odreći zarad nekog drugog zadovoljstva. Imam prioritete i samo tako funkcionišem. Naravno, bez mog planera ne znam šta bih, sve obaveze zapisujem, tako da tačno znam svoje dnevne obaveze. Ima trenutaka kada me zaista stigne umor i potreban mi je odmor, tako da priuštim sebi neko kraće putovanje, da posjetim svoju rodbinu, prijatelje…

Imaš li vremena za izlaske? Tvoja ocjena noćnog života u Sarajevu?

Za izlazke uvijek imam vremena (smijeh). Naravno, sada mnogo, mnogo manje, ali Sarajevo je jedini grad gdje se, koliko god da imate obaveza i koliko god jedan radni dan izgledao prenaporno, uvijek nađe vremena za jednu kaficu. Mnogo putujem, vidjela sam način života mnogih ljudi, ali nije nigdje kao u Sarajevu. Sve je lijepo vidjeti, obići, ali se jos ljepše vratiti u svoj grad. Ocjena za noćni život u Sarajevu…hmmmmm… pa jedna skromna, 10+ (smijeh).

Otkrij nam tajnu tvog dobrog izgleda, genetika ili…?

Hvala na komplimentu. Veliku ulogu igra genetika, ali ja puno treniram. Sada kada sam se vratila sa izbora odmorit ću jedno izvjesno vrijeme, bez treninga i korigovane ishrane. Kada se odmorim, nastavljam sa fitnesom, teretanom, plivanjem i proteinima. Za dobar izgled je potreban trud, ali i dobra volja. U svakom slučaju najbitnije je kako se osjećate u svome tijelu. Unutrašnja energija se itekako ispoljava i ako niste zadovoljni sobom, možete imati najdivniju toaletu, najskuplji parfem, cipele i ruž, ali ništa vam ne znači jer se nećete smijati očima. Oči sve govore!

Mnoge će zanimati tvoj ljubavni status?

Ja sam neko ko zaista ne voli, i u više situacija me bude i sramota, pitati nekoga o nekim privatnijim stvarima. Ne volim zalaziti u tuđi privatni svijet jer je to jedan mali dio nas koji želimo ostaviti samo za sebe. Tako da bih i ja voljela da taj dio priče bude samo za mene.

I za kraj šta bi poručila djevojkama koje se u budućnosti planiraju prijaviti na neki od izbora ljepote?

Na prvom mjestu obrazovanje, obrazovanje i samo obrazovanje! Primjer koji mogu dati je da su na izboru za Miss planete Zemlje skoro sve učesnice bile studentice ili su već završile studije i rade negdje. Moda je lijepa strana života, ako joj priđete na pravi način, ali se osjećate mnogo sigurnije kada se u vašoj radnoj sobi nalazi diploma, pored školovanja može se uskladiti i modeling, Svakako, sve djevojke koje imaju potencijala i zaista žele da budu miss jednoga dana, trebaju da se prijave na izbor Miss Earth BiH. To im može biti samo uspjeh u životu.