Moda i ljepota
0

AIDS će postati treći uzrok smrti u svijetu

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Suprotno očekivanjima da će se broj smrtnih slučajeva od HIV virusa tokom posljednih 10 godina smanjiti, taj broj konstantno raste te će, ako nastavi tim tempom, AIDS postati treći glavni uzrok smrti u svijetu.

Prva tri mjesta trenutno zauzimaju srčane bolesti, moždani udar i respiratorne infekcije, dok se AIDS brzo približava neslavnoj "trojci" uzimajući oko 2,8 miliona života svake godine.

Istraživači čak predviaju da će u sljedećih 25 godina od zaraze HIV virusom umrijeti skoro 120 miliona ljudi. Optimističnija verzija predviđa da, ukoliko se uspije suzbiti širenje HIV virusa u siromašnim zemljama, u sljedeće tri decenije će zbog AIDS-a podleći skoro 89 miliona ljudi.

"Što će se desiti u budućnosti zavisi isključivo od akcija internacionalnih zajednica.", izjavio je član istraživačkog tima dr. Colin Mathers.

Mathers i njegov kolega Dejan Loncar, također, predviđaju da će do 2030. broj smrtnih slučajeva od raka sa 7,1 milion (2002.) porasti na 11,5 miliona, a broj smrtnih slučajeva od srčanih bolesti će porasti sa 16,7 miliona (2002.) na 23,3 miliona.

Iako ekonomski razvoj može omogućiti bolju zdravstvenu zaštitu, on sa sobom nosi i negativne posljedice kao što je više prometnih nesreća.

Tako Svjetska banka predviđa da će broj fatalnih slučajeva u prometnim nesrećama porasti za 66 posto do 2020.

"Iskreno se nadam da će naše istraživanje potaći na akcije međunarodnih zajednica i da će se naše pesimistične brojke pokazati pogrešnim.", izjavio je Mathers.