Moda i ljepota
0

Afrodizijaci koji su vam na dohvat ruke

Sarajevo-x.com
Već godinama se u mnogim svjetskim kulturama konzumiraju biljke za koje se vjeruje da povećavaju potenciju, seksualnu energiju i zadovoljstvo. Muškarci, čija potencija pati zbog tereta životne svakodnevnice, ili žene, čija seksualna želja zamire zbog današnjeg ubrzanog života, mogu pomoć potražiti u bogatstvu biljaka koju nam priroda daje.

Opće je vjerovanje da afrodizijaci povećavaju dimenziju muškog spolovila te sužavaju vaginu, produžuju orgazam, sprečavaju brze ejakulacije, te pomažu relaksaciji i opuštanju.Stručnjaci tvrde da u svijetu postoji više od hiljadu raznih vrsta biljaka koje se mogu svrstati u afrodizijake.

Tri biljke koje se tradicionalno koriste kao afrodizijaci su ginseng, damiana i brazilsko drvo muira paume.

[SLIKA]1[/SLIKA]Ginseng je već odavno poznat kod kineskih farmaceuta, koji ga još zovu i "korijen života". Osim što pozitivno utiče i na potenciju, ublažuje sve vrste glavobolja, otklanja umor i nesanicu i usporava proces starenja. Vrlo lako ga možete nabaviti i u našim prodavnicama i apotekama.

Damiana, malo zeleno žbunje, raste u Meksiku i Centralnoj Americi i spada u jedne od najvažnijih ljekovitih biljaka starih Maja. Čak i danas se još uvijek koristi kao lijek za impotenciju kod muškaraca. Također služi za liječenje depresije i opuštanje kod osjećaja snažne napetosti. Dokazano je da jedna šoljica čaja od damiane konzumirana sat-dva prije seksualnog odnosa pomaže da se potpuno prepustite uživanju.

Drvo miura pauma ili marapauma stotinama godina se kod južnoameričkih Indijanaca koristilo kao sredstvo za poboljšanje potencije, buđenje erotičnih osjećaja, ali i liječenje neplodnosti. Ekstrakt iz kore drveta marapaume potiče požudu i erekciju kod muškaraca.

Od nekih biljaka koje su malo bliže našem podneblju, možete eksperimenisati sa makom, konopljom, vinovom lozom i datulama. Na posebnom glasu je i celer, rotkvica, šparoga i koromač.

[SLIKA]2[/SLIKA]Za gurmane, koji prije seksualnog uživanja žele uživati i u dobrom jelu, preporučuje se janjetina s curryjem, pileći bataci u umaku od tartufa, a na jelovniku se čak nalazi i poznata bosanska baklava, prvenstveno zbog oraha koji i inače spadaju u prirodne afrodizijake.

Za one malo pustolovne i sklone malo slobodnijem eksperimentiranju, na raspolaganju su malo teže pristupačni i egzotičniji afrodizijaci.

Naime, u nekim kulturama kao afrodizijaci se spominju naribane kišne gliste, tigrov spolni organ, samljeveni zubi od pantere, vrapčja jaja, guščja mast, brizle, pečeni bikovi testisi, jaja od fazana, pačja i pureća jaja, žuč od zmija otrovnica itd.

A možda je ipak sigurnije i jednostavnije samo uzeti viagru...