Moda i ljepota
56

60-godišnja manekenka Yazemeenah Rossi dokazuje kako godine nisu mjerilo ljepote

Klix.ba
Šezdesetogodišnja manekenka Yazemeenah Rossi dokazuje kako čovjek nikad nije prestar za ono čime se želi baviti, te kako se ulaganje u zdrav život definitivno isplati.

Rossi je pozirala za novu kampanju brenda kupaćih kostima kompanije Land of Women, u cilju da pokaže kako godine nisu mjerilo ljepote, te kako nije potrebno seksualizirati žene u želji da se prikaže njihova privlačnost.

Porijeklom iz Francuske, Yazemeenah Rossi trenutno živi na Malibuu. Ima dvoje unučadi, a manekenstvom se počela baviti sa 30 godina, kako kaže, sasvim slučajno, a imala je priliku raditi kao glumica, manekenka, te vizuelna umjetnica.

Kaže kako obožava ovaj posao budući da joj omogućava da dosta putuje svijetom.

Yazemeenah Rossi je za u intervjuu za Vice govorila o svojim godinama i manekenskoj karijeri.

"Niko ne voli vidjeti kako njegova koža postaje podložna gravitaciji, to muči ljude još od početka vremena. U isto vrijeme, starenje je nešto predivno jer sa vremenom samo postaješ snažniji. Godine nemaju veze sa brojkama, to je stanje uma. Ukoliko ste u vezi sa djetetom u sebi, uvijek možete napuniti baterije i zadržati tu energiju. Možete imati avanturistički, zaigran, znatiželjan duh. I morate se riješiti straha. Strah je taj koji vas čini starim, a ne vaše godine", kaže ova manekenka koja se u dobroj formi održava zahvaljujući balansiranoj, organskoj prehrani i jogi.

Za Vice je ispričala kako vjeruje da bi mogla raditi za velike modne brendove kao što su Prada, D&G, Ralph Lauren ili Gucci, no kako oni traže mlađe modele budući da ne žele da ih se povezuje sa starijim ljudima.

"A ipak jako često srećem žene između 40 i 70 godina koje bi u reklamnim kampanjama voljele vidjeti žene svojih godina. Možete li vjerovati da me nikad nisu pitali da reklamiram kremu za lice? Jeste li vidjeli moju kožu? Ili moju kosu, ja sam jedna od prvih manekenki koja je odlučila kosu ostaviti sijedom, onda kad to nije bilo u modi. Ne možete ni zamisliti koliko mi je klijenata tražilo da se ofarbam", kaže Rossi.