Moda i ljepota
0

19 od 20 mladih žena nezadovoljno svojim tijelom

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Već sa sedam godina kod djevojčica se pojavljuje samokritika prema vlastitom tijelu, te do 16. godine polovina njih poželi da nešto promijeni. Dok napune 21 već razmišljaju o hirurškim zahvatima koji će im omogućiti savršeno tijelo, pokazala je britanska studija.

Istraživanje je provela organizacija Girlguiding UK, a došlo se do saznanja da 95 posto ženskih osoba starosti od 16 do 21 godinu želi promijeniti svoje tijelo. 33 posto njih želi biti mršavije, a oko četvrtina ispitanica ističe da bi pribjegle kozmetičkoj hirurgiji.

"Svi mi se upoređuje sa vršnjacima, ko god da su oni. Djevojčice i djevojke se tako ugledaju na mlade žene", objašnjava doktor Kerry O'Brien, psiholog Univerziteta Manchester. "Mnoge djevojke se upoređuju sa slikama koje nisu refleksija stvarnosti i zbog toga osjećaju da im nešto nedostaje."

Oko 12 posto ispitanica od 11 do 16 godina razmišlja o sužavanju želuca ili plastičnoj operaciji, dok pet posto njih priželjkuje tretmane botoksom kako bi postigle željeni izgled tijela.

Za mlađe je manji problem težina, jer samo pet posto njih uzrasta od sedam do devet godina želi smršati. Ipak, sa odrastanjem se povećava i procenat onih koje muče stvarni ili umišljeni problemi s kilogramima.

Najčešća primjedba koju imaju djevojčice od sedam do 11 godina su zubi, piše Independent.

"Djevojke ne bi smjele stalno osjećati pritisak poređenja s digitalno izmanipulisanim likovima", upozorava liberal Jo Swinson, čija partija pokušava zabraniti fotografije koje su uljepšane u odrđenim programima.

Ispitivanje je izvršeno nad 1.109 djevojaka i djevojčica. Pokazalo se i da je više od četvrtine djevojčica između 11 i 16 godina imalo priliku da se napije u tolikoj mjeri da su izgubile kontrolu nad vlastitim ponašanjem.