Dobra taktika
0

Mladenke prije svadbe smršaju šest kilograma, a kasnije nadoknađuju

Sarajevo-x.com
Rezultati novog istraživanja otkrili su da mladenke neposredno prije vjenčanja izgube više od šest kilograma. Neke od njih čak i namjerno kupuju vjenčanice manjeg broja kako bi bile sigurne da će dostići željenu težinu.
Nešto više od polovine mladenki izgubi preko sedam kilograma prije vjenčanja, a jedna od deset smrša više od 12 kilograma.

Istraživanje koje je uključilo 3.000 udatih žena pokazalo je da je jedna od njih deset svjesno naručivala vjenčanicu manjeg broja, u nadi da će do najvažnijeg dana uspjeti "stati" u nju.

Sedamnaest posto ispitanica je reklo da su kilograme izgubile zbog stresa tokom priprema, a ne zbog dijeta.

"Sve mlade znaju da će tokom svadbe biti u centru pažnje i zato žele biti sigurne da će biti u najboljem izdanju", rekao je glasnogovornik APPEsat-a, institucije koja je provodila istraživanje.

Međutim, stvari se dramatično mijenjaju nakon što kažu sudbonosno „da“. Jedna od pet žena priznala je da staru težinu vrate u prvih šest mjeseci braka, dok je 14 posto njih reklo da su se počele debljati već tokom medenog mjeseca.

Drugih 13 posto kilograme je vratilo do prve godišnjice, a 61 posto njih je priznalo da su postale opuštenije kada su u pitanju njihova težina i izgled nakon što su se udale. Petnaest posto mladenki reklo je da u braku više ne osjećaju pritisak da moraju izgledati lijepo.

Skoro 23 posto mladenki reklo je da su osjećale pritisak svojih prijatelja i članova porodice da moraju izgledati dobro na vjenčanju.

Istraživanje je također pokazalo da je jedna četvrtina uspjela dostići željenu težinu, dok 39 posto nije uspjelo u tome.